Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията не си служи с фалшиви новини.

В съобщение с социалните мрежи Нинова отговоря на нападката на премиера Борисов, че БСП използва фалшиви новини. Припомняме, Борисов обяви за фалшива новината, че КСНС е бойкотиран от редиците на ГЕРБ. По думите му разговорите с президента са се водили по приятелски в президентския кабинет, а Борисов и компания отсъствали от съвета при Румен Радев поради уважителни причини.

Борисов обяви "бойкота на КСНС" за 100% фалшива новина

Борисов обяви "бойкота на КСНС" за 100% фалшива новина

Битката не е моя, заяви премиерът по темета за шефа на новата агенция

В съобщението си лидерът на БСП отново отправя към премиера въпроса дали е вярна информацията, публикувана в авторитетни международни агенции и отразена в български национални медии, че НАТО създава нови многофункционални сили в Черно море, против което по-рано се беше обявил самият Борисов.

Борисов бесен - не искам военни кораби в Черно море, Митов и Ненчев да ходят да воюват с Русия
Обновена

Борисов бесен - не искам военни кораби в Черно море, Митов и Ненчев да ходят да воюват с Русия

Ако двамата министри са обещавали нещо, без да го питат

"За съжаление отново демонстрирахте незачитане на принципите на парламентарната република, които повеляват да се явите в Народно събрание и да дадете информация", допълва Нинова. По думите ѝ Борисов използва случая, за да прехвърля отговорността към президентската институция, вместо да изпълнява своите конституционни задължения.

Едновременно със статуса на лидера на соицалистите във Фейсбук, от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че зам.-председателят на партията Цветан Цветанов изнася лекция на тема влиянието на фалшивите новини по време на предизборни кампании в рамките на дискусията "Опасностите на измамите и манипулациите по време на избори чрез интернет", която се проведе в централата на фондация "Конрад Аденауер" в Берлин. 

Присъстващите проявили изключителен интерес към констатациите в презентацията на Цветан Цветанов, се посочва в прессъобщението на ГЕРБ. 

Цветанов млъква и не споменава името на президента

Цветанов млъква и не споменава името на президента

Уважение на всяка институция и сериозно поведение искат от ГЕРБ

Участниците във форума също така констатирали, че подходът за дискредитиране на политическия опонент продължава да се използва дори след предизборните кампании, но това вече ставало не с цел печелене на избори, а компрометиране или критикуване на успешни управленски политики на новото управление. По думите на Цветанов следизборните фалшиви новини били с цел да се отклонява общественото мнение от успехите на управляващите и от актуалните теми.

Други теми по време на дискусията били тези за ролята на социалните мрежи в изборния процес и икономическите и политически цели, които стоят за разпространяването на фалшиви новини.

Пропагандата и фалшивите новини като риск за националната сигурност

Пропагандата и фалшивите новини като риск за националната сигурност

Софийски форум за сигурност предлага да влязат в доклада на КСНС