Турският наказателен съд е отхвърлил днес поисканата отмяна за издирването с "червена бюлетина" и екстрадиция на 4-мата български граничари, обвинени за смъртта на турски бракониер, навлязъл незаконно в български териториални води.

За отмяна на издирването на нашите граничари е настоявал на съдебното заседание турският адвокат Джошкун Молла, който защитава правата на граничните служители, съобщи БНР.

Делото срещу четиримата български гранични полицаи е отложено за 28 декември. Бившият граничен полицай Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са обвинени от роднини на турски бракониер в Турция за смъртта му при нахлуване в български териториални води на границата край Резово през 2008 г.

От турския съд в Къркларели искат екстрадиция на българските гранични служители в Турция и настояват за документи, сред които са техни биометрични снимки заедно с пръстовите им отпечатъци.

Съдът в Къркларели заседава по делото на бургаските граничари

Съдът в Къркларели заседава по делото на бургаските граничари

Делото се води от роднини на турски бракониер, навлязал в наши териториални води

Бургаският районен съд изпрати справка, че те са с чисто съдебно минало, но не и техни биометрични данни. Бургаските магистрати се позоваха на европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде разследвано и обвинено два пъти за едно и също престъпление.

След като турският съд отхвърлил предложението на адвокат Молла за отмяна на поисканата екстрадиция, той обясни, че е поискал да бъде отменено искането на съда за "червена бюлетина", защото условията не отговарят на това.

"Подсъдимите в турския съд са оправдани в България, пък и за тримата даже няма и съдебно следствие. Те обаче ми отказаха. Изпратени са някакви документи от България, те ще бъдат преведени - даде се решение за превод", каза адвокат Джошкун Молла.

Припомняме, в България разследването на случая е прекратено от Военната прокуратура поради липса на извършено престъпление. Изводът на прокуратура прекрати е, че инцидентът е нещастен случай.

Съдът в Страсбург също ги оправда. Турция обаче води собствено дело и ги обвинява в причиняване на смърт поради небрежност.

Делото в турския съд е по инцидент от 17 април 2008 г. в района на Резово, когато български граничари се опитаха да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница.

В края на 2019 година Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков.

Делото трябваше да бъде образувано по съдебна поръчка от турския наказателен съд в Къркларели, но бургаските магистрати се позоваха на Европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление.

Преди дни бившият български премиер и лидер на партия ГЕРБ беше на визита в Турция по време на предизборната кампания в България. Бойко Борисов се срещна с турския президент Реджеп Ердоган, но не бе съобщено да са обсъждали случая.