Окръжната прокуратура във Варна получи за изпълнение две присъди за поръчковото убийство на варненския диджей, извършено през 2015 г.

Те са доживотен затвор за фактическия извършител и 20 години затвор за подбудителя на престъплението.

Върховният касационен съд потвърди присъдите на Варненския апелативен съд, произнесени след протест на Окръжната прокуратура с искане да бъде признат за виновен мъж, обвинен и предаден на съд като съучастник и подбудител на убийство.

Прокуратурата поиска от Апелативния съд във Варна да отмени оправдателната присъда на първата инстанция и да определи справедливо наказание за втория обвиняем по делото за убийството.

Въззивната инстанция уважи протеста и постанови 20 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване за съучастник и подбудител на тежкото деяние.

Осъдиха на доживотен затвор убиеца на варненския диджей

Осъдиха на доживотен затвор убиеца на варненския диджей

Присъдата не е окончателна, подбудителят е на свобода

В останалата част присъдата остана неизменена. 54-годишният мъж, осъден за умишленото убийство на известния варненски диджей, като деянието било извършено предумишлено и с особена жестокост, получи доживотен затвор и от първата и от втората инстанция. ВКС потвърди наказанието и мъжът ще търпи присъдата си при специален режим.

Разследването на убийството започна на 26 февруари 2015 г. В този ден жертвата се прибрала към дома си около 22:00 часа. Според обвинението подсъдимият го причакал близо до дома му и го атакувал с нож, като бързо го пронизал нееднократно в гърдите и корема. Нанесъл изключително силни и точни удари с ножа, като част от тях проникнали в гърдите на жертвата. Мъжът бил изненадан от нападението и не могъл да окаже съпротива. След като успял да избяга от местопрестъплението, 46-годишният тогава извършител се отправил към автогарата. От там с автобус заминал за София, където живеел и работел.

Прокуратурата повдигна обвинение първо на физическия извършител, след като ключови се оказаха резултатите от ДНК експертиза, изготвена от Института по криминална техника при Федералната криминална служба на Германия. Впоследствие обвинение беше повдигнато и на подбудителя за това, че умишлено склонил извършителя да извърши убийството срещу 20 000 евро. Според обвинителната теза мотивът на втория е личната му неприязън към връзката на жената, от която имал дете и с която периодично съжителствал до януари 2015 година, с жертвата на престъплението.

Присъдата на Върховния касационен съд е окончателна.

Мъж е заклан във варненската "Китайска стена"

Мъж е заклан във варненската "Китайска стена"

В София бе разстрелян бившият автомобилен състезател Боби Белята