Престъпна група е разкрита при съвместна операция на антимафиоти и кипърските им колеги, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Вчера от три адреса в столицата са били иззети фалшиви документи, банкови карти, печати, пари и др.

Акцията е предприета след задържането на двама българи в Кипър в началото на юни и последвало разследване на престъпната им дейност. Разследването продължава със съдействието на Европол.

Разплитането на престъпната дейност започва след задържането на 5 юни в рамките на международна операция между МВР на България и Кипър в гр. Пафос на двама криминално проявени български граждани - 62-годишен мъж от Нови Искър и 36-годишен столичанин.

При залавянето им тогава са открити фалшиви банкови карти, скимиращи устройства, преносим компютър, както и фалшив документ за самоличност със снимка на 36-годишният мъж.

В хода на извършената проверка антимафиотите са били във връзка с "Европол", с които са извършвали активен обмен на информация

Като продължение на международната полицейска операция вчера служители на Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" пристъпили към събиране на доказателства.

Престъпната група се занимавала с клониране, търговия и измами с електронни платежни инструменти, документи за самоличност, неистински парични знаци и общоопасни средства.

Акцията на полицията е осъществена под ръководството на Софийската градска прокуратура. Проверени са три адреса в София, където след претърсване са открити и иззети уличаващи предмети и вещества.

Полицаите са иззели газов револвер, пригодено за стрелба с бойни муниции на принципа "змийско око"; стъклено шише (200 мл. с живак) приблизително тегло около 1,5 кг, което предстои да бъде предадено за експертиза.

Открити са и голямо количество печати (включително на общинска администрация, държавна служба, чуждестранна емиграционна служба, търговска верига); фалшиви банкови карти на известни международни картодържатели; неистински чуждестранни документи за самоличност.

При претърсването вчера антимафиотите открили и неистински парични знаци, сред които банкноти с номинал 50 щатски долараи по 100 долара, а също евробанкноти с номинал 50, по 100, по 200.

Намерени са и пътнически чекове с номинал 100 щатски долара - седем на брой. Спецполицаите са иззели и компютърна конфигурация, както и голямо количество оптични дискове.

Действията по разследването ще продължат с активната подкрепа на "Европол". Предстои съвместно с европейските партньори да бъдат уточнени местата, където са били монтирани скимиращи устройства, ощетените собственици, общият размер на неправомерно изтеглените суми, както и издирването на други съучастници на територията на ЕС.

Пресечена е престъпната дейност на групата и възможността й за по-нататъшното нанасяне на щети на граждани от държавите на ЕС всъдействие с "Европол". Материалите по случая са предадени на прокуратурата.