Две години затвор, отложен с изпитателен срок от три години и глоба от 1500 лв. – това са присъдите за двама братя ловци, които са убили сърна в периода на размножаване.

Митко и Борис К. са заловени от полицаите в Трявна след постъпили сигнали за бракониерски лов. Служителите на реда ги хванали на 26.04.2015 г. около 01.36 часа в землището на с. Ножери с лек автомобил, в който на задната седалка имало пушка – болтова карабина с монтиран заглушител и оптика на нея и боеприпаси, а в багажника полицаите открили убита сърна.

Бракониерите са братя и законни ловци, като имат разрешение за носене, съхранение и употреба на ловно оръжие. Независимо, че като законни ловци притежавали по няколко регистрирани ловни оръжия, те имали и незаконна ловна пушка - самоделна карабина Манлихер - калибър 7,62 мм.  Двамата обвиняеми  използвали точно незаконното оръжие  при бракониерския лов.

В края на април 2015 г. ловът бил забранен заради размножителния период на животните. Това също като законни ловци двамата братя би трябвало прекрасно да го знаят.

Митко и Борис К. са с различни присъди за престъплението си.

Митко К. е осъден на две години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал 1 от НК изпълнението се отлага с изпитателен срок от три години.

На Борис К е наложено административно наказание – глоба в размер на 1 500 лева. 

Митко К. е признат за виновен и по повдигнато му обвинение, че по същото време и място държал огнестрелно оръжие – една пушка, калибър 7,62 х 39мм., с монтиран оптичен прицел и заглушител, без да имат за това надлежно разрешение.

Двамата бракониери са лишени от право на лов за срок от две години.