Статистиката на МВР ясно показва увеличение на детската престъпност през 2018 година. Общо 96 000 престъпления са извършени от деца. В София са извършени най-много престъпления от деца, а в Смолян най-малко.

Това заяви журналистът Паулина Найденова пред БНТ. Заедно с психолога Иван Игов и журналиста Маргарита Петкова, която е била преподавател, обсъдиха вида престъпления и незаконните тенденции сред младежите.

Най-честите престъпления сред младежите са кражбите, уточни Найденова. След тях се нареждат престъпленията, свързани с наркотици и хулиганските прояви - в училищата и на улицата. Според МВР причините за агресията са подменени морални ценности, социални проблеми, липса на достатъчно програми за ангажиране на младите хора.

От МВР изтъкват като причина за детската престъпност и отказ от училище в ранна възраст и семейни проблеми. Според статистиката най-сериозен ръст на детската престъпност има в графата на малолетните - с 6% спрямо 2017 година.

17 г. затвор за биячите на 3-годишния Еци поиска прокуратурата
Обновена

17 г. затвор за биячите на 3-годишния Еци поиска прокуратурата

Побоят показва пряк умисъл на подсъдимите да умъртвят жертвата си

Психологът Иван Игов заяви, че не може да се говори за деца престъпници, защото самият закон отказва да нарече децата престъпници. Проблемите с децата се зараждат в семейната и социалната среда, но основната причина трябва да се търси при родителите.

Игов изтъкна, че Законът за противообществените прояви е от 1956 г., а всички институции, които се занимават с поведението на децата извън нормата работят по този закон. В сегашно време този закон не е способен да реши подобни проблеми, смята психологът.

10% повече непълнолетни престъпници отчита МВР

10% повече непълнолетни престъпници отчита МВР

Убийствата се увеличават с 20% спрямо 2016 г.

Според Маргарита Петкова всички институции твърдят, че се занимават с децата и превантивните мерки за техните противообществени прояви, но не се отчитат положителни резултати.