Изпълнителният директор на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" уволни дисциплинарно д-р Михаил Маджунов, съобщава БиТиВи.

Наказанието е във връзка с трагичната смърт на Гергана Илиева, както и заради неизпълнение на възложената работа, неспазване на техническите и технологичните правила и уронване на доброто име на болницата.

Д-р Михаил Маджунов не е изпълнил диагностично лечебния алгоритъм при лечението на малката Гери, подценил е проследяването и лечението на усложненията в следоперативния период.

От болницата казаха още, че дехоспитализирайки детето, той го е лишил от активно наблюдение и лечение в болнична обстановка, с цел предотвратяване задълбочаването на възпалителния процес и последващия фатален кръвоизлив.

Припомняме, детето почина в ИСУЛ при усложнения след операция от сливици. Гергана е на 4 години и половина, когато преди два месеца родителите й я водят на консултация в ИСУЛ . Детето има постоянни възпаления, диша трудно и близките му искат да решат проблема с евентуална операция.

Изследванията на Гергана, нужни за операцията, са проблемни и личният лекар на семейството смята, че операцията ще бъде отложена. Главен асистент Маджунов от ИСУЛ обаче казва, че операцията може да се извърши и насрочва дата - 8 декември. Гергана е оперирана и изписана в същия ден.

В следващите две седмици момичето е водено три пъти на преглед заради усложнения и кървене. Маджунов всеки път казва, че е добре. Накрая е приета в болницата на 23 декември в тежко състояние и почива след кръвоизлив на операционната маса.

Припомняме, на 14 Януари лекарските права на д-р Михаил Маджунов бяха отнети за 12 месеца.

В същия ден близки на опечаленото семейство се събраха пред сградата на ИСУЛ. Стан ясно и че срещу медика има подадени жалби и от други родители.