Спокойно ще изчакам приключването на проверката на прокуратурата, като ще окажа пълно съдействие. Това заявява председателстващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов във връзка със стартиралата от Софийска районна прокуратура проверка за оказван натиск върху съдийка.

Узунов подчертава, че от медиите е научил за образуването на проверката и че няма съпричастност към подобни действия. Иска да съдейства на прокуратурата, за да бъдат разкрити истинските факти и обстоятелства.

Прокуратурата проверява Димитър Узунов за натиск върху съдийка от Раднево

Прокуратурата проверява Димитър Узунов за натиск върху съдийка от Раднево

Склонявал я към лъжесвидетелстване

Припомняме, че вчера стана ясно, че прокуратурата проверява дали Узунов е склонявал съдийка от Раднево към лъжесвидетелстване. Става дума за свидетелски показания по делото срещу бившия съдия от Раднево Евелин Драганов. Обвинението срещу него е, че се заканил да убие деловодителката от районния съд в Раднево Йовка Митева.

На 27 октомври на заседание по делото в Софийския градски съд, свидетелката Люба Петрова заявила, че е била убедена да свидетелства от Узунов в ущърб на подсъдимия. Петрова също е съдия в Раднево.

Твърденията за вмешателство на Димитър Узунов в свидетелските показания на Петрова се появиха в медиите. В своя позиция, публикувана на сайта на ВСС, председателстващият кадровия орган заявява възмущението си и категорично отхвърля твърденията.

Според него става дума за целенасочена кампания с опит да се урони доброто му име и авторитет като член на ВСС. Узунов изтъква, че се използва защитната позиция на свидетел по наказателно дело и обвиняем по друго производство, за да бъде злепоставен. Не било без значение, че сред обвиненията, повдигнати срещу Петрова, са и такива за подбуждане към лъжесвидетелстване и съзнателно потвърждаване на неистина по гражданско дело.