Силистра, Враца, Габрово, Разград, Монтана, Перник, Плевен, Кюстендил, Ловеч и София-област.

Това са градовете с най-много "инвалиди", стана ясно от изслушването на вътрешния министър Младен Маринов пред депутатите за злоупотребите с ТЕЛК решения.

На пациентите били казвани пароли, с които да отидат при лекарите. Министърът беше категоричен, че в случая има престъпна схема.

НС остана без парламентарен контрол

НС остана без парламентарен контрол

Цвета Караянчева обясни, че питания към министрите няма да има

В Силистра ползващите ТЕЛК са 28,61% от населението на цялата област. Във Враца - 19,29%, в Габрово - 19,02 %, в Разград - 18,31%, Монтана - 17,54%, Перник - 16,97, Плевен - 15,96%, Кюстендил - 14,89%, София-област - 14,75% и Ловеч - 14,52%.

384 беседи са проведени с лица, на които са отпуснати пенсии за инвалидност. Основните суми за подкуп за ТЕЛК-ове варират от 600 до 2 500 лева, стана ясно от думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Точната сума се определяла в зависимост от това колко души участват във веригата. В процеса на работата по тези случаи бяха установени различни суми, които са давани на посредниците, обясни си той.

Арестуваха варненски лекари при спецакция на ГДБОП

Арестуваха варненски лекари при спецакция на ГДБОП

Заради участие в схеми с фалшиви ТЕЛК-ове

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и бивш вътрешен министър похвали работата на силовото ведомство.
Според него работата на МВР по тази схема имала сериозен превантивен ефект. Той очаква да се ограничат злоупотребите с ТЕЛК-ове.

По думите на Цветанов в системата на ТЕЛК има 700 хиляди българи.

Сумата, която се отпуска годишно за ТЕЛК, е в размер на 1,5 милиарда лева.

Трябва да има външен контрол, който да следи случаите с издаване на фалшиви ТЕЛК решения.
Това заяви пред медиите вътрешният министър.

Случаите са фрапиращи, защото става въпрос за използването на един ресурс, който е предназначен за хора в неравностойно положени и имат нужда, изтъкна той.

Винаги се появявал посредник в схемите.
Не винаги обаче лицата, които играят ролята на посредници, са лекари или упражняващи лекарска професия, изтъкна Маринов.

Необходимите действия за решаване на проблемите в сфера са комплексни, допълни вътрешният министър. Той вижда проблем във високите проценти на инвалидност по региони.

Гешев с усещането за цели села с ТЕЛК

Гешев с усещането за цели села с ТЕЛК

Разпитане са над 200 души