Български наркотрафиканти са получили ефективни присъди в Австрия, съобщават от пресцентъра на МВР. Осъдени са общо шестима членове на организираната престъпна група.

От силовото ведомство поясняват, че четирима нашенци – трафиканти на хероин, са били задържани при операция на австрийската полиция през септември миналата година. Били иззети общо 5 килограма наркотично вещество, пренесени нелегално от България. Хероинът е на пазарна стойност около 400 000 евро.

До полицейската операция се стигнало след разследване на звеното за престъпления с наркотици и продължително наблюдение от страна на оперативната групата за борба с престъпността по улиците на Криминалната служба на провинция Долна Австрия, в сътрудничество с Федералната криминална служба.  

Австрийските разследващи стигнали и до двамата организатори на престъпната група – също българи. За тях били издадени европейски заповеди за арест и впоследствие са обявени за международно издирване. 

Така няколко месеца по-късно при операция в София и Перник са задържани търсените организатори – 45-годишен и 38-годишен.

Междувременно австрийски съд ги е осъдил на първа инстанция, като е постановил ефективна присъда от по 8 години затвор. На общо 20 години ефективно са осъдени първоначално задържаните в Австрия четирима трафиканти.