МВР разкрива бързо битовите престъпления, но при тях извършителите са рецидивисти. В страната ни има спад на регистрираните такива за разлика от Европа. Това каза след заседание на Министерски съвет министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя изрази тревогата си от факта, че извършителите на тези престъпления рецидивират, излежали са присъди, пуснати са или все още не са им влезли в сила присъдите, или са в съдебен процес.

Това е за мен най-нерешимият въпрос, защото отразява и начина, по който работят институциите и съдебната власт и нашите усилия. Ще се опитаме да ускорим работата и да направим този промеждутък по-кратък”, коментира министър Бъчварова.

По думите й това е сложен проблем не само в България. „Изобщо не искам да се отказвам от отговорност. Забелязва се усложняване на криминогенната обстановка в цяла Европа. В някои държави до 50% има увеличение. При нас има спад на регистрираните. Гражданите - ги разбирам при цялата им чувствителност. Правим по всички линии това, което е в рамките на възможностите”, коментира вътрешният министър.

Много бързо разкриваме извършителите и стигаме точно до този случай, при който имаме профил на основния извършител от този род престъпления”, каза още тя.

Припомняме, управляващите са разработили спешен план за превенция срещу битовата престъпност. По него ще се работи най-вече с маргинализираните групи и безработните, сред чиито редици са най-много от извършващите битови престъпления.