Митничарите от Серес са задържали опасен токсичен товар в българска цистерна, предава кореспондентката на БНР в Гърция. В цистерната са открити токсичните химически елементи толуен и ксилол. Наличието им е доказано с изследвания.

Цистерната е с българска регистрация. Шофьорът също бил българин. Той е задържан, а цистерната – конфискувана.

Проверката на съдържанието била извършена от митничарите в Серес и експерти от Атина.

Гръцките власти разполагали с предварителна информация за очакван нелегален внос на токсичен товар. В цистерната имало почти 24 тона опасни химикали, които се използвали за подправяне на гориво.

Транспортните документи били фалшиви. В тях се посочвало, че продукцията е изнесена от българска фирма. Получател била регистрирана в Гърция фирма с единствен партньор – българин.

Разследването ще установява коя част от транспортните документи отговаря на реално съществуващите фирми. Предстои да се установи кой е реалният износител и получателят в Гърция. Според разследващите товарът бил предназначен за разреждане на горива с опасни химикали.

Според експерти химикалите в цистерната са опасни, токсични и запалими. Ако бъдат вдишани, водят до силни увреждания на човешкото тяло.