В Лондон осъдиха трима българи за участие в организирана престъпна група за трафик на жени и транссексуални сънародници с цел сексуална експлоатация във Великобритания, съобщават от прокуратурата.

Тримата са били задържани при съвместна операция на българските и британските власти в Лондон и Бургас.

Материалите от българското разследване са били трансферирани във Великобритания за присъединяване към тамошното дело и провеждане на съдебния процес срещу групата в Лондон.

11 години затвор тамошният съд наложи на участничката в групата Елеонора В. за общо 4 престъпления, от които 8 г. за трафик на хора, 4 г. за контрол на проституция, 3 г. за разпространение на кокаин.

Общото крайно наказание на ръководителя Илия М. е 10 години лишаване от свобода - при постановени 5 г. за трафик на хора, 3 г. за контрол на проституция, 3 г. за разпространение на кокаин, 2 г. за кражба и закана с убийство и 8 месеца за притежание на незаконно оръжие.

Мариан В. е осъден на общо 3 години затвор за трафик на хора, контрол на проституция и разпространение на кокаин.

На Василева и Михайлов е наложена и 15-годишна забрана за "купуване на самолетни билети за други лица, наемане на повече от едно жилище, транспортиране на лица, извън тяхното семейство, създаване на профили в сайтове за запознанства или рекламиране на сексуални услуги, директен или индиректен контакт с жертвите, свидетелствали срещу тях".

Децата, младите жени и хората с по-ниска интернет култура са обект на трафик на хора

Децата, младите жени и хората с по-ниска интернет култура са обект на трафик на хора

Ако сте в беда в чужбина, потърсете полицията, дори да нямате документи, съветват от Комисията

Доказателствата по делото сочат, че някои от самите участници в групата преди години са били жертви на трафик с цел сексуална експлоатация. От 2017 г. те започнали да набират жени и транссексуални българи с обещания за работа и по-добър живот в Лондон. От летището ги транспортирали до наети квартири, където да живеят по четирима или петима и да проституират без почивен ден. Жертвите трябвало да плащат от заработеното по 70 паунда седмичен наем за жилището, не им било разрешено да напускат адресите, нито да ползват медицински услуги. Принуждавали ги да продават на клиентите си кокаин, а необходимите им консумативи трябвало да купуват на петорна цена единствено от Елеонора В. Тя отговаряла за набирането и транспортирането на жертвите, наемането на жилища за работа и публикуването на обяви в сайтове за сексуални услуги. На нея жертвите били длъжни да дадат и по 300 паунда депозит, който обикновено не се връщал. Били принудени да работят за групата минимум два месеца, като при напускане трябвало да дадат двуседмично предизвестие.

Илия М. отговарял за снабдяването на групата с кокаин, за налагането на глоби на "работещите" - най-често между 500 и 1000 британски лири, както и за държането им в подчинение чрез физическо насилие или заплахи спрямо техните близки в България. Когато някоя от жертвите трябвало да бъде наказана физически, останалите били карани да присъстват и да гледат.

Мариан В. осъществявал прекия контрол на проституиращите и събирането на заработените пари. Въпреки че на жертвите се полагали половината от заработените пари и бакшишите, заради налагани глоби и удръжки те получавали по-малко от договореното.

Чрез тази схема групата придобила значителни средства, които инвестирала в пет имота в Несебър, Пазарджик и село Кошарица, както и в луксозни автомобили във Великобритания. Регистрирала фирми в Лондон и в село Кошарица, ползвала голям брой банкови сметки в Лондон. Само от сметка на Елеонора В. били направени над 200 плащания за обяви в сайтове за сексуални услуги.

Близо 400 българи - жертви на трафик от началото на 2019 г.

Близо 400 българи - жертви на трафик от началото на 2019 г.

Отбелязваме Европейския ден за борба с трафика на хора

При задържането на Илия М. и Елеонора В. в жилището им са били намерени тейзър, метален бокс и сгъваема метална палка, лична карта на една от жертвите и 5 г кокаин. Иззети са и два леки автомобила.

Показания по делото са снети от шест жертви на сексуална експлоатация от групата, като някои са разпитани по видеоконферентна връзка от съда в Лондон. Установени са жертви и от трети страни, които обаче не са били намерени във Великобритания и България.

След произнасяне на присъдите на участниците в групата британските власти са изпратили съобщение за откриване на процедура за депортиране на осъдените за изтърпяване на наказанията им в България.