Румънската брегова охрана е задържала днес яхта с близо 70 нелегални имигранти от Ирак в Черно море, съобщава "Агерпрес" цитирана от ТАСС. 

Според тях, моторна лодка Емек 1 под турски флаг, е задържана от патрулен кораб на бреговата охрана в румънските териториални води, на около 10 морски мили от пристанището на Мангалия.

Патрулният кораб получил сигнал от алармата на интегрираната система за наблюдение в Черно море (SCOMAR) за подозрителен плавателен съд, който е насочен към брега. "Заподозряният кораба продължаваше да се движи, и беше установено, че на борда има значителен брой мигранти,  (съобщава представител на бреговата охрана), патрулният катер задържа яхтата и я придружи до пристанището".

Първата проверка, проведена от румънските власти показва, че моторна яхта е управлявана от двама трафиканти (бългин и кипърец), на борда са били 69 иракчани - 30 мъже, 10 жени и 29 непълнолетни. Разследването на задържането на нелегални имигранти продължава.

Министерство на външните работи на Република България към момента не може да потвърди информацията за български гражданин.