ПОСЛЕДНО:
Адвокатите на семействата на заразените със СПИН деца от Бенгази поискаха обезщетение от между десет и петнайсет милиона либийски динара (около 10 милиона долара) за всяка жертва на заразата.
В пледоариите си те не поискаха смъртни присъди за обвинените българи. Следващото заседание на съда е насрочено за 21 септември.

Наказателният съд в Триполи разпита днес четирима нови свидетели на прокуратурата, участвали в провеждането на обиска в дома на семейство д-р Здравко Георгиев и сестра Кристияна Вълчева на 17 февруари 1999 година.

В хода на заседанието стана известно, че при обиска е участвал прокурор, а влизането в дома на българските медици е било заснето с телевизионна камера.

Единият от свидетелите, който твърдеше, че следователите са знаели за наличието на вирус в банките, бе попитан от адвокат Бизанти как разследващият екип е разполагал с тази информация още преди да открият банките.
Бизанти попита също този свидетел дали вирусът е бил открит в кутия или в сандък.
Това предизвика объркване у свидетеля, в резултат на което той колабира и бе изнесен от охраната на ръце от залата.

Съдията уточни, че съдът ще изиска медицинско свидетелство за този разпитан и е вероятно показанията му да отпаднат заради нестабилното му здравословно и емоционално състояние. Четвъртият разпитан свидетел бе операторът, заснел кадрите от обиска.

След показанията му прокурорите представиха пред съда запис от обиска, на който се вижда как няколко от подведените години по-късно под съдебна отговорност либийски офицери разрязват с електрическа машина металната врата на дома на Кристияна и Здравко, влизат и откриват в кухненското помещение пет празни банки, носещи етикети, според които съдържат плазма протеин.

На големия мултимедиен екран, поставен в съдебната зала специално за прожекцията на документалния видеоматериал, се вижда ясно, че банките са празни.

След продължилия повече от 30 минути видеозапис съдът започна с изслушването на пледоариите на страните в процеса.

Първи пледират адвокатите на гражданските ищци, като е възможно до края на деня своите тези да представи и българската защита, съобщи БТА.