Търсенето на ваксина срещу вируса АH1N1, по-известен като „свински грип", може да надхвърли производствения капацитет в краткосрочен план и би имало неблагоприятен ефект върху финансовите ресурси на някои държави от ЕС.

Това е позицията, която страната ни ще защити на извънредното заседание на Съвета на ЕС по здравеопазване, което ще разгледа въпросите около новия грип.

То ще се проведе на 12 октомври в Люксембург, а България ще бъде представлявана от заместник-здравния министър Любомир Гайдаров. Очаква се здравните министри да постигнат съгласие относно необходимостта ЕС да работи и в рамките на системата на ООН при справяне с разпространението на вируса.

Ще бъде обсъден и стратегически подход за ваксинация във всички страни-членки, както и ще се определят ключовите групи за ваксинация.

Приоритетни групи за ваксинация са всички лица над щест месеца с хронични заболявания- респираторни, сърдечносъдови, лица с вродена или придобита имунна недостатъчност. В рисковите групи влизат бременните жени и здравните работници.