Ние ги хващаме. Колев търсим сега. Нещата не изглеждат безнадеждни. Ние търсим всички тези, които са отговорни пред закона. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев в ефира на Нова.

Валентин Радев: Бягствата от затвора са единични

Валентин Радев: Бягствата от затвора са единични

Няма опасност за живота на Перата

Не само полицията е виновна. Първо възпитание, после образование, накрая ние трябва да се справим с лошото им поведение, ядоса се Радев.

Хората се притесняват, че може избягали затворници да търсят саморазправа. Според силовия министър има и психологически момент и е вярно, че хората се тревожат.

Ромите от Ботевград са предупреждавани за шума и преди и не са били изненадани, посочи Радев. Поправяме се, изтъкна той. Преразпределения ще има в цялата софийска област. Балансът трябва да се пази, категоричен е Радев.

На места като Ботевград, където има такива хора, ще се съсредоточим повече, и в Ихтиман има сходен проблем, посочи силовият министър. Той пак напомни, че средствата са ограничени.

Ромите от Ботевград: Полицаите ни нападнаха

Ромите от Ботевград: Полицаите ни нападнаха

Проблемът с шума - често срещан

Има назначени 1000 души - полиция и жандармерия- те участват в мобилните екипи с автомобили. Безлимитно е горивото, акцентира МВР-шефът.

Припомняме, в последните месеци няколко затворници избягаха от затвора. На 21 юни сутринта Борис Иванов избяга от мястото, където работи в покрайнините на Ловеч. В Министерство на правосъдието изрично отбелязаха, че Борис Иванов не е избягал, а се е отклонил, тъй като работи на място, което не е охраняемо.

Борис Ангелов Иванов е осъден за кражби и блудства. Затворникът е с присъда 13 години лишаване от свобода от 2011 г., като до този момент е излежал 7 години.

След като избяга по следните м тръгна и хеликоптер. Иванов взе една жена за заложник, но след това бе заловен от властите. Темата за бягствата от затвора стана силно популярна след показното бягство на Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната. По-късно, на 6 юни Пелов бе застрелян в Ботевград от Марио Панчев, който по-късно също почина от раните си.

МВР предприе действия по издирването на двамата бегълци, но без успех. Граждани подаваха стотици сигнали за това, че са забелязали затворниците на различни места в София, но те не бяха установени от властите.