Бягствата от затвора са единични случаи, мен ме интересува тенденцията. Това заяви в ефира на БНТ вътрешеният министър Валентин Радев.

Като министър Радев се старае да следи тенденцията, а бягствата били единични случай. Те са факт, но трябва да помислим дали броят им се увеличава или намалява спрямо преди, посочи министърът на вътрешните работи.

Радев коментира и бягството на пловдивския затворник. Силовият министър заяви, че това е сериозна полицейска грешка. Предстои проверка на обстоятелствата и какво точно се е случило, увери Радев. Той изтъкна, че последните 5 избягали затворници за заловени.

Радев вижда грешка в действията на полицията като причината за побоя в Ботевград. Тепърва предстои да се види какво са направили тези, които са вдигали шум, обясни вътрешният министър. Не са премерени силите на полицията, смята Радев. Той казал на полицаите "много добре трябва да знаете границата, вие трябва да сте подготвени, трябва да внимавате", обясни министъра и добави, че оръжия не са използвани. Ние търсим нашите грешки, а те са непремерено насилие, изтъкна силовият министър.

Радев призна, че не са успели да опазят Владимир Пелов.

По повод темата засегната на обсъждането на вота на недоверие за липсата на полиция в малките населени места, Радев обясни, че не е възможно да насити с полиция абсолютно всичи населени места, но навсякъде се правили проверки.

Проблемът не бил липса на желаещи да стават полицаи. Имало проблем в някакъв момент, но сега кандидатите за полицаи са достатъчно.

"Ние трябва да подберем най-добрите", заяви Радев. И допълни, че става дума за чисто физически критерии.

Петър Низамов - Перата не е тежко ранен, няма опасност за живота му, обясни Радев. Той добави, че един куршум е останал в тялото на Низамов.

Припомняме, на 26 юни вечерта в Бургас Петър Низамов беше прострелян.

Простреляха Петър Низамов - Перата
Обновена

Простреляха Петър Низамов - Перата

Няма опасност за живота му

Припомняме, от началото на годината тема на обществено обсъждане станаха показните бягства от затвора. Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната. По-късно, на 6 юни Пелов бе застрелян в Ботевград от Марио Панчев, който по-късно също почина от раните си. МВР предприе действия по издирването на двамата бегълци, но без успех. Граждани подаваха стотици сигнали за това, че са забелязали затворниците на различни места в София, но те не бяха установени от властите.

На 17 май до президента и омбудсмана беше изпратено писмо от затворника. В осем страници Пелов описал мотивите си да избяга от затвора. Твърдял, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това предизвикало бягството.

На 13 юни вътрешният министър Валентин Радев обясни преди заседание на комисията по ред и сигурност в парламента, че директорът на областното управление на МВР София-град Георги Григоров и неговият заместник не са се справили със задълженията и отговорността си. Това е причината да бъдат освободени от длъжност.

Малко по-късно, на 21 юни избяга затворникът Борис Иванов от мястото, където работи в покрайнините на Ловеч. В Министерство на правосъдието изрично отбелязаха, че Борис Иванов не е избягал, а се е отклонил, тъй като работи на място, което не е охраняемо.

Борис Ангелов Иванов е осъден за кражби и блудства. Затворникът е с присъда 13 години лишаване от свобода от 2011 г., като до този момент е излежал 7 години. Дни по-късно той беше заловен. През април пловдивският затворник Георги Танчев - Манджата избяга от работна площадка. След две седмици издирване той беше върнат в затвора.