Задържаха 42-годишният Георги Танчев, обявен за общодържавно издирване за бягство от затвора.

При акция на служители от отдел "Криминална полиция" при ОД на МВР-Пловдив, на Четвърто РУ на МВР-Пловдив и на Трето РУ на МВР-Пловдив, е задържан Георги Танчев. Откит е в апартамент на бул. "Княгиня Мария Луиза" в Пловдив, ползван от негов познат, който е криминално проявен.

На 10 април Танчев, който изтърпява наказание от една година за наркотици, напуска външен обект край Пловдив, където работи и не се прибира в затвора в Пловдив. До тогава той изтърпява наказанието си в Затворническо общежитие от открит тип /ЗООТ/ "Хеброс" към Затвора в Пловдив.

Няма следа от избягалия затворник от Пловдив

Няма следа от избягалия затворник от Пловдив

Георги Т. излежава присъда за притежание на наркотици

Съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, лишените от свобода, изтърпяващи наказание при първоначален "общ" режим, могат да полагат труд на външни обекти. Георги Танчев е в ЗООТ "Хеброс" от 9 март. Той е осъждан многократно за престъпления против собствеността и притежаване на наркотични вещества.

Предстои Районна прокуратура-Пловдив да повдигне обвинение спрямо Танчев, за което е предвидено наказание до три години "лишаване от свобода".

Бегълците от затвора ще бъдат открити, убеден е Младен Маринов

Бегълците от затвора ще бъдат открити, убеден е Младен Маринов

Задържаният остава толкова, колкото е необходимо, обясни той за ареста на кмета Иванчева

Припомняме, издирването на двамата бегълци от Централния софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев продължава активно и властите призовават всеки, който има информация за тях, да се свърже с полицията. До момента от двамата няма и следа.

Припомняме, на 5 април вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че в ведомството са получени над 100 сигнала за двамата бегълци. По думите на министъра едва 30 от сигналите е вероятно да са достоверни. Въпреки това всички сигнали се проверяват.

Бягството на двамата стана повод опозицията в лицето на БСП да поиска оставката на министърът на правосъдието Цецка Цачева и вътрешният министър Валентин Радев. Впоследствие и лидерът на "Воля" Веселин Марешки пожела Цачева да подаде оставка. От своя страна правосъдният министър заяви, че оставката е лесна, но неефективна мярка.

Цецка Цачева обсъжда, да бъде изграден нов затвор, в който да се настаняват най-опасните престъпници. Главният секретар на МВР Младен Маринов е убеден, че бегълците ще бъдат открити, а издирването продължава със сериозни темпове. Той даде и пример с бягството от затвора на Хосе и Шатката през 2014 г. Хосе е задържан в Португалия, предстои процедура по връщането му тук, обясни Маринов.

Неопитни служители са причина за бягството от затвора на Пелов и Колев

Неопитни служители са причина за бягството от затвора на Пелов и Колев

Ролята на техниката е донякъде, ако го няма човешкият фактор, коментира заместник-правосъдният министър Проданов