Вицепремиерът Валери Симеонов подаде сигнал до прокуратурата в Бургас за проверка на случая със строителството на хотел на брега на морето до емблематичните Яворови скали в Поморие, съобщава БНР.

Окръжната прокуратура извършва проверка кои и с какви мотиви е променил статута на този имот от публична на частна общинска собственост.

Поморие отказва строеж на хотел до "Яворовите скали"

Поморие отказва строеж на хотел до "Яворовите скали"

Прокуратурата проверява издадени административни актове и фалшифициране на документи относно продажбата на терена

Инвеститорите на проекта ще заведат дело срещу Община Поморие заради решението на Общинския съвет, с което поморийките общинари отхвърлиха инвестиционното предложение.

С промяната на статута на земята до скалите на Яворов теренът от 600 кв. метра е подготвен за продажба.

"Целта на проверката е да се установи точно кога хронологично, по какъв начин е станало това деактуване - промяна на статута на тази земя от публична общинска в частна общинска, съответно в последствие как е била продадена", заяви прокурорът по случая Красимира Кателиева.

Очаква се проверката по случая да приключи до 16 февруари, изяснява прокурорът.

"Ако по време на тази проверка се открият данни за престъпление, ще бъде отделена нова преписка срещу длъжностното лице", изтъкна Кателиева.

В Поморие протестираха срещу строителството на хотел

В Поморие протестираха срещу строителството на хотел

Градинката до паметника на Яворов се предвижда да стане паркинг

На 30 януари общинският съвет в Поморие отхвърли инвестиционното предложение за строителство на хотел до "Яворовите скали", с 14 гласа "против", трима "въздържали се" и един "за".

В края на миналата седмица жители на града протестираха срещу проекта.Теренът, върху който инвеститорите предлагат да построят 15-метрова сграда, е бетонна площадка, изградена за брегоукрепване. Проектът предвижда още градинката до паметника на Яворов да стане паркинг.