Върховната административна прокуратура - ВАП оспорва пред Върховния административен съд - ВАС законосъобразността на чл.5, ал.1 от Правилника за устройството и дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите, издаден от министъра на околната среда и водите в частта "или от оправомощено от министъра длъжностно лице".

С посочената разпоредби се дава възможност РИОСВ да се представляват освен от назначения директор, но и от длъжностно лице, овластено от министъра.

Според Закона за опазване на околната среда обаче (чл.14, ал.2) правомощието за упълномощаване на длъжностни лица, които да представляват РИОСВ принадлежи само на съответния директор.

По този начин Правилникът за устройството и дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите е издаден от министъра на околната среда и водите в нарушение на императивна законова норма.

С подаването на протеста се цели както елиминиране на незаконосъобразното положение, така и осигуряване на законосъобразност на административно-управленската дейност на РИОСВ.