Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя присъдата на Апелативен съд - Варна от 2019 година и връща за ново разглеждане, но от друг състав, делото за срутването на хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден".

Делото във ВКС е образувано по протест и по жалби както на осъдените, така и на частните обвинители и граждански ищци.

Четирима са загинали в рухналия хотел „Вероника"

Четирима са загинали в рухналия хотел „Вероника"

Първоначално, веднага след рухването на сградата бяха намерени останките на един човек. В четвъртък вечер за около час и половина бяха открити още две тела на мъже в котелното. През изминалата нощ е откритo и четвъртото тяло. В момента полицията провежда своите следствени действия.

Съдебният състав на ВКС приема, че въззивният съд е допуснал процесуални нарушения, които съществено са ограничили правото на защита на подсъдимите Валентин П., Виолета Д., Валентин Т. и Мехнур М. Съдът не е формулирал ясен и категоричен извод относно пряката, конкретна причина за инцидента, довела до настъпването на съставомерните последици (срутването на хотел "Вероника") - важен елемент от обективната страна на престъплението по чл. 123 от НК, което е бил длъжен да стори.

Според ВКС има неясноти и при формулировката за условията на независимо съпричинителство на осъдените и не е възможно шестима извършители да причинят по непредпазливост смъртта на пострадалите, без да действат като независими съпричинители. Констатира се и недопустимо противоречие между диспозитива и мотивите на присъдата, доколкото в мотивите съдът приема, че е налице независимо съпричинителство между всички осъдени подсъдими по отношение на престъпния резултат.

Според ВКС не е изяснена и неясно е формулирана пряка и непосредствена причина за срутването на хотела.

рипомняме, Окръжният съд във Варна осъди ефективно на 3 години затвор Георги Г., собственик на подизпълнителната фирма "Дигинг", наета за събарянето на сградата, както и на условна присъда от 3 години с 5 години изпитателен срок получи Пламен Н., който по време на срутването е бил технически ръководител на подизпълнителната фирма "Бултранспорт груп" ЕООД.

Варненският апелативен съд призна вината на още четирима от подсъдимите по делото за срутилия се хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден".

Шестима с присъди за смъртта на 4-та работници от падналия хотел "Вероника"

Шестима с присъди за смъртта на 4-та работници от падналия хотел "Вероника"

Потвърдиха оправдателната присъда на координатора по здравословни условия на труд

При инцидента в курорта "Св. Св. Константин и Елена" на 8 април 2015 година край Варна загинаха четирима работници. Сградата - 11-етажен хотел - е била в процес на разрушаване, като за целта е била наета частна фирма. От ДНСК е имало забрана да се влиза в сградата на хотела.