Варненският апелативен съд призна вината на още четирима от подсъдимите по делото за срутилия се хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден", съобщиха от съда. При инцидента в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна загинаха четирима работници.

Така след частичната промяна на присъдата на Окръжен съд - Варна и наказаните подсъдими стават общо шестима.

Преди година Окръжният съд във Варна осъди ефективно на 3 години затвор Георги Г., собственик на подизпълнителната фирма "Дигинг", наета за събарянето на сградата.

С условна присъда от 3 години "лишаване от свобода", отложени с 5 години изпитателен срок получи Пламен Н., който по време на срутването е бил технически ръководител на подизпълнителната фирма "Бултранспорт груп" ЕООД

Намалиха 5 пъти глобата за срутения хотел "Вероника"

Намалиха 5 пъти глобата за срутения хотел "Вероника"

Тя става 3000 лв.

По време на днешното заседание на Варненския апелативен съд с частичното изменение на присъдата бе призната вината на строителния надзорник от фирма "Инекс консулт" Валентин П. Той получи условна присъда заради немарливо изпълнение на строително-надзорната дейност е допусната смъртта на четиримата работници. Със същата условна присъда - 3 години "лишаване от свобода", отложено с 3 години изпитателен срок получи и строителната експертка от "Инекс консулт" Виолета Д. 

Заедно с тях са обвинени и инспекторът по здраве и безопасност в "Планекс" и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т. за допуснати нарушения на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд при строително-монтажни работи (СМР). 

Наказанието на този подсъдим е 2 години "лишаване от свобода", отложени с 3 години изпитателен срок. Техническият ръководител на обекта Мехнур М. получи също условна присъда - 1,6 г. "лишаване от свобода", чието изпълнение се отлага с 3 години изпитателен срок. 

Според Варненския апелативен съд шестима от всички седем подсъдими лица - служители на 3 строителни фирми носят вина за смъртта на четиримата работници. Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов загинаха при падането на хотела на 8-ми април 2015-та година. 

Отложиха делото за рухналия хотел "Вероника" заради болничен

Отложиха делото за рухналия хотел "Вероника" заради болничен

Болничният лист е до 5 ноември

Шестимата подсъдими, признати за виновни трябва да заплатят солидарно по 100 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди на всеки от шестимата граждански ищци.

Съдът потвърди оправдателната присъда на координатора по безопасни и здравословни условия на труд, наел работници за разчистването на "Мираж" Йовко Р.

Присъдата на Варненския апелативен съд може да бъде обжалвана или протестирана пред ВКС в 15 дневен срок

Прокуратурата протестира срещу присъдите по делото за рухналия хотел "Вероника"

Прокуратурата протестира срещу присъдите по делото за рухналия хотел "Вероника"

Само един от седемте обвиняеми получи ефективна присъда

Припомняме, на 7 април 2015 г. старата сграда на хотел "Вероника" се срути в комплекса "Слънчев ден". При инцидента загинаха четирима работници - Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов.

След инцидента стана ясно, че от ДНСК имало забрана да се влиза в сградата на хотела.

Първоначално бяха обвинени двамата технически ръководители и координаторът по здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител -"Планекс" ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - "Бултранспорт груп" ООД. Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма "Дигинг" ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента.

Месец по-късно проверка на ГИТ установи 43 нарушения по случая с рухналия хотел "Вероника".

След това имаше обжалване на постановленията.