Скандалният бивш шеф на столичната „Топлофикация" Валентин Димитров ще трябва да плати 1 417 023 лв. данъци, реши окончателно Върховният административен съд. „24 часа" припомня, че магистратите вече един път потвърдиха ревизионния акт на НАП, който Димитров атакува.

Становището на ВАС е, че приходната агенция има основание да търси от Вальо Топлото 853 330 лв. недекларирани и невнесени данъци за периода 2000-2005 г., както и 563 693 лв. лихви върху тях.

Налогът се дължи върху доходи, които Вальо Топлото е получил от недекларирани покупки и продажби на ценни книжа в спестовна каса в Куфщайн, Австрия. Димитров твърдеше, че в случая не става дума за доходи, върху които се дължи данък, а за внасяне и теглене на суми от банкови сметки, за което законът не изисква подаване на декларация. Съдиите не приеха неговата теза.

Експертни изчисления показаха, че през въпросните шест години Валентин Димитров е имал в сметката си в австрийската каса 1 457 442 евро. По време на процеса това заключение не бе оспорено и съдът го прие като доказателство.

"Димитров е титуляр на сметката в Австрия и не е доказал, че тези суми са на други лица", категорични са тримата висши магистрати по казуса, които потвърдиха решението на административния съд в София.

Вальо Топлото ще трябва да възстанови на НАП и разноските по делото - 27 000 лв. юрисконсултски хонорар. Затова, че не е декларирал пред БНБ сумите, които е изнесъл в Австрия, той получи 5-годишна присъда за валутно престъпление, която обжалва.