Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на съдия Румяна Ченалова, за дисциплинарното й отстраняване от длъжност. Решението бе прието на заседание на Висшия съдебен съвет от 19 ноември 2015 г., съобщиха от Върховния административен съд.

Решението може да се обжалва от петчленен състав на ВАС.

Според върховните съдии от тричленния състав оспореното решение на ВСС е постановено от материално компетентен орган. В мотивите на ВАС се посочва, че са спазени критериите по чл. 309 от Закона за съдебната власт, мотивирано е изчерпателно, подробно са изложени фактическите и правни основания за постановяването му.

Решението е взето при наличие на необходимия кворум и с изискуемо мнозинство, поради което жалбата следва да бъде отхвърлена.

Припомняме, за пети път Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова на 17 август 2018 г.

Това стана почти две години след като прокуратурата внесе обвинителен акт, според който през 2013 година, в качеството си на действащ магистрат, Ченалова е извършила престъпление по служба и е съставила документ с невярно съдържание.

За първи път Ченалова е дадена на съд през 2016 г. във връзка с дело по искова молба на "Обединени енергийни търговци" срещу НЕК, на което е била съдия. Тя бе обвинена, че е действала в полза на частното дружество, от което НЕК е претърпяла сериозни финансови щети.

Името на съдия Ченалова стана известно след изказването на бившия френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, който се възмути от опит за кражба на клон на френско дружество чрез съдебната система. Кабан заяви, че и в съда "има гнили ябълки".

Гласът на съдия Ченалова изтече в прословутите записи, станали известни като "Яневагейт".

Шефът на СГС Владимира Янева бе отстранена от длъжност и съдена за издаване на неправомерни разрешения за СРС-та. Самата прокуратурата прекрати разследването по скандала, както направи и по-късно и ВСС.

Съдия Румяна Ченалова също бе дисциплинарно уволнена и спрямо нея бе повдигнато въпросното обвинение, което касае работата ѝ в Търговското отделение на Софийския градски съд (СГС).

Ченалова е била съдия по редица известни дела - от аферата "Сапард" до убийството пред дискотека "Соло" в София, мегаделото "Октопод" срещу бившата барета Алексей Петров, както и в делата по финансовите спорове между банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски.