Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд София - град от 7 февруари 2020 г. по делото, образувано по жалба на Мая Манолова в качеството й на кандидат за кмет на София срещу резултатите от местните избори в столицата през 2019 г.

С него бяха потвърдени изборните резултати в София. Върховните магистрати приемат в мотивите си, че решението на първата инстанция е обосновано и правилно, а подадената жалба срещу него е неоснователна.

Според върховните съдии Административният съд е изследвал задълбочено фактическата обстановка, анализирал е събраните доказателства и правилно е приел, че няма основания за отмяна на изборните резултати в Столичната община.

Мая Манолова обжалва отказа да се касират изборите в София

Мая Манолова обжалва отказа да се касират изборите в София

Председателят "Изправи се.БГ" обжалва решението пред ВАС

Изводите на Административния съд са основани върху подробно обсъждане и преценка на всички доказателства. Съобразена е спецификата на проведения избор и правилно са тълкувани и приложени относимите правни норми от материалния закон, релевантни за правилното провеждане на местните избори в София, смятат от ВАС.

При извършената проверка за приложението на Изборния кодекс от Административния съд не са били установени визираните от касатора нарушения.

Решението на ВАС е окончателно.

С 14 класьора доказателства Манолова пита има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ

С 14 класьора доказателства Манолова пита има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ

Екзитполовете били използвани за политическа пропаганда

Припомняме, искането за касиране бе заведено от Манолова на 11 ноември миналата година. Тя предостави 14 тома доказателства за изборни нарушения и нерегламентирано преправяне на протоколи.

От щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова обявиха, че ще искат касиране на изборния резултат още в деня на вота - вечерта на балотажа. Няколко дни по-късно те заявиха, че са готови с жалбата. От БСП тогава заявиха, че нямат законови основания да внасят иск за касиране на резултатите, тъй като Мая Манолова бе независим кандидат, подкрепен от БСП.