Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова обжалва пред Върховния административен съд отказа на Административния съд в София-град да касира изборите за кмет на столицата. Решението вече е публикувано на сайта на Административния съд, съобщи БНТ.

Припомняме, че искането за касиране бе заведено от Манолова на 11 ноември миналата година. Тя предостави 14 тома доказателства за изборни нарушения и нерегламентирано преправяне на протоколи.

В хода на делото стана ясно, че протоколите са преправяни многократно, в някои случаи до 13 пъти, от сътрудници на ОИК, което е грубо нарушение на закона. По закон, отварянето на протоколите се прави само пред членове на ОИК, което в случая на изборите в София масово не е спазвано и протоколите са се отваряли пред служители на Йорданка Фандъкова.

С 14 класьора доказателства Манолова пита има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ

С 14 класьора доказателства Манолова пита има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ

Екзитполовете били използвани за политическа пропаганда

Според списъка на сътрудниците, който е част от доказателствата по делото, е имало назначени 124 сътрудници на ОИК. По думите на Манолова 84 от тях са служители на Столичната община, пряко подчинени на кмета Йорданка Фандъкова.

В списъка са 5 директори на дирекции в Общината, включително директор "Вътрешен одит", "Секретариат на СОС", "Обществени поръчки и концесии", "Човешки ресурси", "Управление на административен и сграден фонд". В списъка са трима началници на отдели, 17 юрисконсулти, 8 инспектори, 5 одитори, 5 счетоводители, експерти в общината. А сред експертите от различните райони е и главният архитект на район Нови Искър.

По-голямата част от останалите са служители на районите на София, като за труда, положен на двата тура на изборите, същите служители са получили по 200 лева от парите на данъкоплатците, посочват от "Изправи се.БГ".

Съдът обаче реши, че нарушенията на изборите, правени от тези служители, не са съществени, така че да променят изборния резултат.

Манолова си сапунисва имиджа, ядосаха се ГЕРБ

Манолова си сапунисва имиджа, ядосаха се ГЕРБ

Според Цветомир Паунов с това поведение не я чака нищо добро в бъдещия й политически проект

Манолова доказа пред съда, че 27 918 гласа трябва да бъдат извадени от резултатите от гласуването заради съществени изборни нарушения - 3 037 граждани на Европейския съюз и 7 770 души от България са дописани в изборните списъци неправомерно. 4 425 са гласовете в 17 секции, при които протоколите са оставени без гласове за отделните кандидати и не става ясно как без ново преброяване впоследствие са записани гласове.

С решение на ЦИК е записано, че бюлетини с отпечатал се знак от черната индигирана линия на горната бюлетина трябва да се броят като действителни.

Въпреки това, много от 6 947 недействителни гласове са именно заради такова отбелязване. 7 000 са гласовете само от ромските секции, за които бяха представени свидетелски показания, че има наличен контролиран вот.

ОИК: Мая Манолова не е запозната с процедурите в Изборния кодекс

ОИК: Мая Манолова не е запозната с процедурите в Изборния кодекс

Това заяви председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Полина Витанова

Административният съд в София-град отказа също да отвори чувалите за повторно преброяване на бюлетините, за което Манолова и адвокатите ѝ настояваха.

Припомняме, че на 11 ноевмри Мая Манолова и инициативния й комитет внесоха 14 класьора с доказателства за изборни нарушения, с които те искат касират изборите в София пред ОИК.

От щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова обявиха, че ще искат касиране на изборния резултат още в деня на вота - вечерта на балотажа. Няколко дни по-късно те заявиха, че са готови с жалбата. От БСП заявиха, че нямат законови основания да внасят иск за касиране на резултатите, тъй като Мая Манолова бе независим кандидат, подкрепен от БСП.

Манолова атакува манипулациите и фалшификациите в изборния процес в съда

Манолова атакува манипулациите и фалшификациите в изборния процес в съда

7 000 са недействителните бюлетини