Стипендиите за ромските деца са дискриминация спрямо останалите българчета. Това решиха от Върховния административен съд на 13 януари 2020 г., съобщиха от "Сдружение Азбукари".

Съдиите уважиха решението на Административен съд София град (АССГ), който през декември 2018 г. определи като дискриминационен проекта за стипендии само за ромските ученици. Той бе предложен от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етнически малцинства (ЦОИДУЕМ) към образователното министерство. Името на проекта е "Подкрепа на ромските ученици за успешно завършване на средно образование". 

Стипендиите за циганчета не са дискриминация, а точно обратното, убедени експерти и граждани

Стипендиите за циганчета не са дискриминация, а точно обратното, убедени експерти и граждани

Подкрепят и призовават МОН за още мерки

Проектът на Министерството на образованието предвиждаше да се раздадат 1200 стипендии на стойност 561 400 евро (или по 60 лева на месец) на 700 ромчета. Единсвеното условие бе успехът им да е най-малко 3,50. МОН обоснова решението си, че така ромските деца ще бъдат стимулирани да не напуснат системата на образованието

В края на октомври 2016 г. родители от Добрич ежедневно с искане стипендиите да са за всички деца.

Съдът бе сезиран от "Сдружение Азбукари", с председател Цвета Кирилова. Тя сезира Комисията за защита от дискриминация (КЗД) с мотив, че този проект е дискриминационен към останалите деца, които не са от ромския етнос. Тогава Комисията за защита от дискриминация реши, че проектът не е дискриминационен

Стипендиите за циганчета компенсирали липсата на равен старт
Обновена

Стипендиите за циганчета компенсирали липсата на равен старт

Тези деца са се борили с бедност, предразсъдъци и социален натиск

Делото във ВАС е образувано като обжалване решението на Комисията.

С решение от 10 декември 2018 г. Административен съд - София отмени решението на КЗД от 18 юли 2018 г., че стипендии само за ромските деца са дискриминация към останалите. Съдът върна за преразглеждане решението в КЗД и постанови КЗД да заплати всички разноските по делото.

Тогавашният образователен министър Меглена Кунева заяви: "Не виждам дискриминация. Кандидатстващите за тази стипендия са деца от гимназиален етап, които са се борили да изградят характер, борили са се с бедност, социален натиск и заплахи".

По думите на Кунева посочи, парите, които идват от бюджета на българската държава за стипендиите на учениците, са 40% от общата сума, че те са съвместна инициатива на МОН и ромския образователен форум. Участието на нашата държава е 40%, уточни Кунева.

"На 27 октомври 2016 г. МОН съобщи, че парите от бюджета няма да се дават на ромчетата, а на учителите, опитвайки се типично предизборно да потули скандала. Предвидено е другата част от парите да се даде на така наречените "ментори"/"тютори", които да се занимават с децата в извънкласно време, тоест тези пари от държавния бюджет отново отиват само за ромските деца!", заяви Цвета Кирилова.

От сдружение "Азбукари" смятат, че казусът с тези стипендии показва, че с този проект ЦОИДУЕМ не изпълнява своята роля да бъде балансьор на отношенията между етническите групи.

"Практиката ЦОИДУЕМ да управлява проекти, които са в ущърб на децата и да налага правила, които са в разрез с Конституцията, показва, че този център има подмолна роля. Неговата функция не е да защитава в равна степен правата на всички българчета, а да фаворизира определена група деца. А това показва, че има доста голяма нечистоплътност в неговото структуриране, предназначение и изобщо в неговото управление. И моята препоръка е този център да бъде разпуснат", заяви Кирилова.

Екипът на "Сдружение Азбукари" честитят на 14 януари 2020 г. Ромската Нова година на всички роми в България.

Те пишат: "На Васильовден (Банго Васил) пожелаваме здраве и мъдрост на родителите, а на децата повече образователни успехи и мотивация за постигане на високи оценки в училище. Бъдете любознателни, ученолюбиви и образовани, за да постигате мечтите си и вярвайте в сбъдването на мечтите. Нека цел в живота Ви бъде справедливостта, която може да бъде защитена не с агресия и раздразнителност, а със силата на знанието, постоянството в ученето, всеотдайния труд и честността.

Този успех е успех за цяла България!".