Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) по досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. Това съобщиха от прокуратурата.

Към наказателна отговорност са привлечени десет лица. За ръководител на престъпната група е сочен Васил Божков. Част от останалите обвиняеми - А.Г., Г.П., А.Т., Б.Б., О.М., Т.М., П.Г., Е.Д. и Й.Ч. са били членове на вече закритата Държавна комисия по хазарт (ДКХ).

Наказателното производство е образувано в закритата Специализирана прокуратура през 2019 г. във връзка с данни за престъпна група, която е имала за цел извършване на длъжностни и корупционни престъпления.

Според държавното обвинение Васил Божков е подбуждал длъжностни лица от ДКХ да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева.

Предстои да бъде насрочено разпоредително заседание по делото.

Припомняме, че МВР и прокуратурата влязоха в офисите на Васил Божков през януари 2020 г. По-късно стана ясно, че държавната хазна е била ощетена с повече от 500  млн. лв., а Държавната комисия по хазарт не е предоставяла данни за извършени проверки по отношение начина на дължимата държавна такса.

В началото на 2020 г., малко след акцията в комисията и избухването на скандала с таксите на Васил Божков, тогавашният финансов министър Владислав Горанов смени състава на комисията. Като съучастник на Васил Божков бе сочен директно шефа й Александър Георгиев, който бе арестуван именно по време на операцията. Вероятно той се крие зад инициалите А.Г. в обвинителния акт.

Други задържани бяха Тодор Марков и Пламен Георгиев, като такива инициали има също изписани в днешното съобщение от прокуратурата.

Тогава бе поискан арест и за бившия член и председател на комисията Огнемир Митев.

Вероятно зад инициалите Б.Б. стои бизнесменът и съдружник на Васил Божков Борис Бекяров, който бе задържан на летището в София след като се завърна доброволно от Виена. Също доброволно, но от ОАЕ се завърна и друг съдружник на Божков Георги Попов, който също бе арестуван първоначално, после пуснат под гаранция, а вероятно и сега вече обвинен под инициалите Г.П.

Само 6-7 месеца по-късно, през август 2018 г., последното правителство на Бойко Борисов прие постановление с което закри на Държавната комисия по хазарта, а функциите й започнаха да бъдат изпълнявани от НАП.

Васил Божков се завърна в България през август 2023 г. след няколкогодишно изгнание в Дубай. Той бе арестуван на летище София. Няколко дни по-късно бизнесменът бе освободен под домашен арест. НАП пък вдигна запор на негови фирми за близо 50 млн. лв.

Обвиняват Васил Божков за две покушения и изнасилване

Обвиняват Васил Божков за две покушения и изнасилване

Отделени са материалите за опита за убийство на Алексей Петров през 2015 г.