Министерският съвет взе решение за частично прекратяване на разпоредбите на споразумението между правителствата на България и Русия за взаимни пътувания на гражданите, като по-специално се спира действието на споразумението, според което притежателите на дипломатически и служебни паспорти имат право на безвизов престой в България до 90 дни в рамките на 180 дни от датата на преминаване на границата, съобщи Правителствената информационна служба.

Отбелязва се, че на 12 септември е влязло в сила решение за пълно прекратяване на споразумението между ЕС и Русия за облекчен визов режим, което пряко засяга България. "Европейската комисия многократно е призовавала за прекратяване на двустранните визови споразумения между държавите-членки на ЕС и Руската федерация, включително безвизовия режим за притежателите на дипломатически и служебни паспорти", се казва в решението на правителството.

Уточнява се, че визовият режим за притежателите на служебни паспорти ще бъде въведен от 20 октомври, а за дипломатите вече е въведен от 25 февруари 2022 г.

По-рано България премахна облекченията за издаване на туристически визи на руски граждани и увеличи цената им до 80 евро. Времето за обработка на заявления за краткосрочна виза към момента е 15 дни.

ЕС премахва визовите облекчения за руснаци

ЕС премахва визовите облекчения за руснаци

Пълна забрана за туристическите визи за руснаци не се очаква