Възобновени са 346 дела за отнемане на имуществото от Антикорупционнота комисия КПКОНПИ. Това стана след като съдът на Европейския съюз в Люксембург постанови, че българският закон за гражданската конфискация не противоречи на правото на съюза, публикуваха от антикорупционната комисия.

На 28 октомври европейските магистрати излязоха с решение по преюдициално запитване, отправено от съдия от СГС по повод дело за конфискация, разглеждано в България. Съдът на ЕС отбелязва, че висящото пред СГС производство по конфискация е гражданско и че вътрешното право предвижда, наред с него, и режим на конфискация по наказателното право.

Правителството с нова антикорупционна стратегия и пътна карта към нея

Правителството с нова антикорупционна стратегия и пътна карта към нея

Стратегията включва седем приоритета

Производството по конфискация се концентрира върху имуществото, за което се твърди, че е придобито незаконно. Провежда се независимо от евентуалното наказателно производство срещу предполагаемия извършител на престъпленията, както и от евентуална осъдителна присъда за него.

Решението на Евросъда предвижда всяка държава - членка да предвижда и т. нар. гражданска конфискация, независимо от развитието и резултата на наказателното производство.

В резултат на преюридициалното запитване, отправено от СГС, 346 дела бяха спрени в съдилищата в страната, за да се изчака становището на съда на ЕС. След решението комисията ще поиска незабавното им възобновяване.

Това е второто решение на Съда на ЕС по преюдициално запитване от Софийски градски съд. Предишното бе на 19 март 2020 г., по запитване от съдия Катерина Енчева. Тогава съдът на ЕС постанови, че отнемането на незаконно придобито имущество не се влияе от наказателно производство, завършило с осъдителна присъда.

В решението е даден примера с решението от 28 октомври 2021 г., когато Съдът на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург публикува решението си по преюдициално запитване, отправено от съдия Петя Алексиева от Софийски градски съд по дело, образувано от КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество.

На 5 май 2015 г. Военноокръжна прокуратура София е уведомила КПКОНПИ за повдигнато обвинение на ръководителя на Катедра по дерматология, венерология и алергология към Военномедицинска академия. Поводът е, че в периода от 29 ноември 2004 г. до 10 септември 2014 г. тя е превишила предоставените ѝ служебни правомощия, с цел да набави имотна облага за себе си и за "ДЕРМА ПРИМ МК" ООД. Това дружество е мажоритарен съдружник.