Въпросът кой завърза тримата афганистанци на границата разпали скандал между Петър Низамов - Перата и водещите на сутрешния блок на Нова телевизия.

Той категорично отказа да отговори на въпроса, като дори започна да обижда водещите Ани Цолова и Виктор Николаев.

Припомняме, че вчера Бургаският окръжен съд оправда на първа инстанция Перата по всички повдигнати срещу него обвинения. Мотивите на съдията са, че не са намерени достатъчно категорични доказателства срещу него. Прокуратурата поиска две години затвор за Низамов и след произнасянето на съда обяви, че ще протестира решението.

В началото на интервюто в сутрешния блок "Здравей, България" Петър Низамов - Перата поздрави жените за празника им. Той обяви, че докато се занимаваме с правата на нелегалните имигранти, които са престъпници, има български майки, на чиито проблеми никой не обръща внимание.

Съдът оневини Перата за „свинските опашки”
Обновена

Съдът оневини Перата за „свинските опашки”

Той възнамерява да продължава да пази границата

Перата отказа да коментира твърдения на прокурора, че някои от свидетелите сякаш са получили амнезия в хода на процеса. Според него нямало смисъл да се коментират изказвания на представителя на държавното обвинение при положение, че съдът вече се е произнесъл. Щом съдът ме оправда при този огромен натиск, значи не е открил нищо, подчерта Перата.

Той коментира, че в началото на делото прокурорът говорел много различни неща, включително, че афганистанците били "преджобени". Впоследствие те не потвърдили това. Вчера дори самият обвинител не го потвърдил.

Низамов твърди, че единствено защитеният свидетел, който е анонимен, си е сменил показанията. След това го разпитаха още три пъти и той потвърди, че не съм аз човекът, който ги е вързал със свински опашки, заяви Перата. На последвалия въпрос кой тогава ги е вързал той отговори, че не мисли, че трябва да дава обяснения на медиите. Обвини Ани Цолова и Виктор Николаев, че се мислят за разследващи полицаи, а него за обвиняем и затова не мисли да им отговаря.

Помолен няколко пъти все пак да каже кой е завързал бежанците той заяви: "Мисля, че говоря с достатъчно интелигентни хора, а не с бавно развиващи и щом един път съм казал, че няма да отговоря, значи е достатъчно".

Водещите го призоваха да се успокои, защото това е интервю и не е нужно да е толкова нервен. Тогава той заяви, че вероятно слушалките им са на друго място и не са разбрали, че няма да им отговори. Обвини ги, че не са хора, които помагат на българския народ, а само получават пари от организации.

Последва настояване от страна на водещите да каже кои са тези организации, за да може да го съдят, че говори неща, които не са верни. Спорът принуди водещите да прекратят интервюто.

От своя страна адвокат Николай Хаджигенов заяви, че случаят с Перата е емблематичен пример за няколко престъпления и за това как действа прокуратурата. Тя не иска да спечели дори делата, които иска, коментира юристът.

Прокуратурата свърши работата като Динко на границата. Хубава работа, но прокурорска, посочи още Хаджигенов.

Това престъпление е факт - незаконно задържане, връзване. Има законен ред в държавата, който казва, че не може банди да задържат и връзват хора. Групата на Перата е точно банда. Хора твърдят, че мигрантите са преджобвани за пари, коментира още Николай Хаджигенов.