Прокурорите и следователите не могат винаги да бъдат еднакво почтени. В този голям брой от хора има такива с различен професионализъм, така и с различен морал. Това мнение изказа главният прокурор Борис Велчев по БНТ.

Той увери, че не само има желание за справяне с проблема с корупцията и неефективността на разследването, но се правят и непрекъснато крачки в тази посока. Велчев припомни случая с Красьо Черния, който по думите му е изключително добре изведен.

Убеден съм, че сега българските магистрати внимават с кого говорят", допълни Борис Велчев. Той обясни обаче, че са необходими реално и законодателни промени, тъй като на този етап няма възможност за използването на СРС-та като доказателствен материал.

Главният прокурор отново изрази надеждата си в промените в НПК и подкрепи предложенията. По мнението му категорично наказателнопроцесуалният кодекс трябва да се промени, тъй като не може да съществува във вида от 1968 година.

Иначе като цяло винаги когато има закон, може да има и злоупотреби, коментира Борис Велчев.

По отношение на специализирания съд, който да се занимава с организираната престъпност, главният прокурор отново подкрепи идеята, но с уговорката, че трябва да се видят реалните закони, които ще бъдат приети.

„Не може априорно за се отрича нещо. Аз не харесвам статуквото в България и искам то да се промени", каза Велчев и предупреди, че важните неща в законодателството са в малките неща и подробностите: „Дяволът е в детайлите", каза Борис Велчев.

Главният прокурор коментира и правомощията на ВСС и възможностите му за използване на информацията събрана от ДАНС за корумпирани магистрати. По думите на Велчев магистратите и в момента имат възможност да отидат в ДАНС и да се запознаят с цялата налична информация, но дали и по какъв начин ще се възползват от нея, това е въпрос на политика.

Това, допълни главният прокурор, е въпрос на решение на самия ВСС. Важното при избора на следващия ВСС е да има такава конституционна рамка, която да позволи в него хората, които са избрани да не създават впечатлението на партийна обвързаност, заяви още Велчев.

Според него каква да бъде числеността на ВСС не е от толкова голямо значение. Той поясни, че те трябва да се избират от специализирано мнозинство.

„Трябва да се помисли и за намаляване на централизацията в прокуратурата. Много ми се иска прокуратурата да добие все повече облика на магистратска, на съдебна институция", каза още главният прокурор.

Самият Борис Велчев припомни, че вече неведнъж е искал правомощията на главния прокурор да бъдат намалени и то в посока на даване на права и задължения по структурата надолу. Както сега обясни, трябва Апелативните прокурори по региони да станат истински лидери, тъй като на практика е невъзможно главният прокурор да контролира целия състав от над 2000 прокурори.

В края Борис Велчев съобщи и че очаква до месец процесът срещу „Наглите" да започне. „Ние сме си свършили работата до тук, а бързината зависи сега от съдиите и адвокатите", допълни прокурорът.