Главният прокурор Борис Велчев е разпоредил служебни проверки за дейността на наблюдаващите прокурори, които са допуснали неоправдано забавяне на работата по делото срещу Драгомир Илиев.

Драгомир Илиев по прякор Дражо, който беше убит вчера в столицата, е в справката за лицата с повече от две висящи дела, предоставени от министъра на вътрешните работи Румен Петков на главния прокурор Велчев.

Във Върховната касационна прокуратура е анализирана справката и са били дадени указания на апелативните прокуратури да направят необходимото да компенсират неоправданото забавяне по разследването на тези дела и за тяхното бързо приключване, се посочва още в съобщението.

Ще бъде търсена отговорност на прокурорите, ако виновно са нарушили задълженията си.

Дадени са указания за ускоряване на работата по приключването на делата, посочени в справката на МВР и за преценка на евентуална промяна на мерките за неотклонение, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Главният прокурор се възползва от случая да напомни, че отговорността за досъдебното производство тежи изцяло върху прокурорите, от които се очаква да организират работата на следователите и дознателите по такъв начин, че да не се допуска неоправдано забавяне на разследването, съобщават от ВКС.