Очаква се до края на деня главният прокурор Борис Велчев да внесе искане в Конституционния съд за касиране на изборите в няколко избирателни секции в Турция.

Припомняме, обвинител №1 беше призован да направи това от РЗС, ВМРО и Синята коалиция.

Велчев обаче пожела изрично да уточни, че прокуратурата е просто посредник между политическите сили, недоволни от изборите и Конституционния съд.

Велчев обясни, че държавното обвинение няма право на преценка за това има ли опровержими доказателства за нарушения на изборния закон, които да доведат до касиране на изборите, а просто е длъжно, ако исканията отговарят на други формални основания, да внесе молбата в Конституционния съд.

Борис Велчев и другите двама първи от съдебната система - председателите на Върховния касационен съд Лазар Груев и на Върховния административен съд Константин Пенчев коментираха с нюанси проектодоклада на ЕК за България.

Константин Пенчев заяви, че изцяло стои зад констатациите за липса на политическа воля за реформа и спорни кадрови решения на ВСС.

Борис Велчев не изключи върху отделни магистрати да се оказва политически натиск, но уточни, че натискът може да бъде не само политически.

Лазар Груев пък призова да се изчака окончателният вариант на доклада и да се набележат стъпки, които да намерят най-точната мяра за това как правосъдието ни да бъде едновременно и бързо, и справедливо.