Разбиха трафик на жени, сключвали фиктивни бракове с чужденци, съобщи прокуратурата в Плевен. От 2020 г. се работи по разкриване на схема за сключване на фиктивни бракове на жени от Плевенска област с турски граждани, предимно от кюрдски произход, информира Велислава Патаринска, наблюдаващ прокурор по разследването в Районна прокуратура - Плевен. Целта им е да получат законов вариант за пребиваване на територията на страни-членки на ЕС.

Браковете са сключвани в Германия - жените са набирани от плевенски села, те са от семейства с нисък социален статус и с финансови затруднения. На тях са им обещавани суми между 3000 и 5000 евро, ако се съгласят да пътуват до Германия, за да сключат брак с чужденец там. В около 90 процента от случаите се оказва, че тези пари не са получавани, а се вземат от посредниците по схемата. Има данни за въвличане в този вид трафик на около 50 жени на възраст от 18 до 25 години, както и на три бременни.

По думите на прокурор Патаринска схемата е организирана от турски гражданин от кюрдски произход, който живее в Берлин и е женен за българка. Той започва да осигурява "съпруги" на негови сънародници, които по този начин узаконяват своя престой и имат възможност след няколко години дори да получат българско гражданство. Бъдещите младоженци са заплащали по 10 000 - 15 000 евро, за да им бъде намерена съпруга и да сключат брак с нея. Жените са държани в квартири в Германия, където престояват месеци, докато се легализират всички документи по сключения брак. Има информация и за използвани фалшиви документи, за които е посочено, че са издадени от българското консулство в Берлин. Жените, сключили брак в Германия, никога не заживяват заедно със своите "съпрузи", а след приключване на процедурата по легализация, се прибират в България, където не малко от тях имат свои семейства и деца. Мъжът, организирал престъпната схема в Германия, е задържан. Първоначално браковете са сключвани на територията на Плевенска област, но в последствие това става в други страни.

Разбиха престъпна група за трафик на хора в София

Разбиха престъпна група за трафик на хора в София

Четирима души са задържани

Има случаи и на мъже, участници в тази схема, които са със забрана да влизат в страни от Шенгенското пространство. Те сключат фиктивен брак с българка, приемат нейната фамилия, сменят документите си за самоличност и получават възможност за свободно движение на територията на Шенгенското пространство. Освен чрез бракове, схемата се развива и в посока на припознаване на дете, родено в страна от ЕС. За целта се набират бременни жени, с които се сключва брак, като след раждането на детето то е припознато от фиктивния в случая баща. Това се прави с цел получаване на българско гражданство по облекчена процедура.

Към момента по разследването, водено от плевенската прокуратура, има повдигнати обвинения на петима души. Прокурор Патаринска добави и любопитен щрих в тази схема за трафик на жени. В един от случаите на фиктивен брак е пламнала любов между двамата съпрузи и българката е останала да живее в Германия със своя любим.