Започват масови проверки на яйца и агнешко месо преди Великден.

Те се осъществяват от инспекторите от „Държавния ветеринарно-санитарен контрол" към Националната ветеринарномедицинска служба.

Експертите съветват потребителите да пазаруват само от одобрени за търговия с хранителни продукти обекти и да внимават за условията, при които се съхраняват продуктите.

Месото трябва да е придружено с документи за произход, а върху него се поставя и идентификационен печат с информация за държавата, в която е произведено и за номера на предприятието, който трябва да е четлив.

Яйцата трябва да се съхраняват чисти, да нямат неприсъщ за тях мирис и да не попадат под пряка слънчева светлина. Също така е необходимо да са маркирани с номера на производителя или центъра за опаковане, а върху опаковките им трябва да е отбелязан минималният срок на трайност.

При покупката е препоръчително да се обръща внимание на чистотата на яйцето и наличието на пукнатини по черупката, които са предпоставка за последващо замърсяване. При подготовката за консумация е добре да се измият допълнително.

При проверките ще акцентираме основно върху обектите за търговия и хранене, тъй като там са основните нарушения, като неспазване на изискванията за съхранение, липса на документи за произход на храните и други, коментира д-р Йордан Войнов, генерален директор на НВМС.

Той посочи, че все по-редки са опитите на пазара да се предлага месо от животни, отглеждани за собствена консумация.

Разчитаме на сътрудничеството на полицията, за да санкционираме своевременно нарушителите, отбеляза още директорът на НВМС.