Да продължи проверката по твърденията на следователя Бойко Атанасов, че в прокуратурата действа своеобразна "шпицкоманда". Това са решили съдебните кадровици, съобщава БНР.

Припомняме, на открито заседание миналата седмица Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслуша следователя от Столичното следствие Бойко Атанасов. Пред членовете на комисията той обвини главния прокурор Сотир Цацаров, че системно не изпълнявал законовите си задължения. Атанасов е категоричен, че в Столичното следствие действат незаконни структури. Той твърди още, че има шпицкоманда, която работи само дела срещу политици и бизнесмени. 

В Етичната комисия на Висшия съдебен съвет щели да бъдат поканени настоящият и бившият градски прокурор на София – Христо Динев и Николай Кокинов. Решение за това дали по казуса да бъде изслушан главният прокурор засега няма.

Етичната комисия ще проверява също дали е упражняван натиск по дела над самоубилия се съдия Цветан Ценов.

През февруари съдията сложи край на живота си, като скочи от междуетажната площадка на блока, в който живеел.

Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров обясни, че става въпрос за рутинна проверка, която на този етап не била свързана с ръководството на съда.

Роднините на самоубилия се магистрат щели да бъдат поканени в Етичната комисия.

Днес новите инспектори на ВСС встъпиха в длъжност, а старите бяха изпратени. На церемонията присъства и правосъдната министърка Екатерина Захариева.