Енергийният експерт Еленко Божков е извикан днес на разпит от 11 часа в Първо районно управление в София във връзка със спирането на метрото на 20 юли, пише "24 часа".

Причина за викането в полицията е, че на запис от камера в метрото един от трима заподозрени мъже бил приличал на Божков.

Бившият царски депутат Минчо Спасов арестуван за спирането на метрото

Бившият царски депутат Минчо Спасов арестуван за спирането на метрото

Той и още двама спряха тока в метростанцията на Софийския университет

Еленко Божков е бивш депутат от Великото народно събрание, бивш член на Държавната (тогава - б.р.) Комисия за енергийно и водно регулиране. Божков от 2019 г. е член на Стратегическия съвет при президента.

Полицията разполага със записи от спирането на метрото
Обновена

Полицията разполага със записи от спирането на метрото

Издирват третия човек, участвал в саботажа на метрото

Припомняме, в понеделник бе арестуван бившия царски депутат и настоящ адвокат Минчо Спасов, който през 2008 г. бе председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

По този повод бившият депутат и настоящ адвокат Татяна Дончева обяви, че стана практика да се арестуват адвокати. Припомняме, имаше и безпрецедентни акции по претърсване на адвокатски кантори - факт, който противоречи на всички международни правила и закони.

Относно спирането на метрото, за което е обвинен бившият депутат Минчо Спасов, Дончева каза, че на всяка спирка на метрото има 4 аварийни бутона и те са достъпни за гражданите. "Смятате ли, че употребата на авариен бутон, което е част от съоръжението, създава опасност за живота и здравето, което твърдят обвинителите вчера в постановлението за привличане. Не ви ли се струва това доста нелепо, след като е част от системата за осигуряване на безопасност?" Според Татяна Дончева работата силно се преекспонира.

Освен това на кадрите, разпространени и от пресцентъра на МВР, не се вижда нищо особено, освен че едни трима души са минали през метрото, както и едни други десетина. Обвиненията са за твърдени мними опасности, че са създадени известни неудобства на хората за 9 минути, обясни Дончева.