Всички подсъдими за падналия асансьор в "Майчин дом" са признати за виновни, но няма да лежат в затвора. На тях им е наложена им административна санкция по 3 000 на всеки, но са освободени от наказателна отговорност по член 78а от НК.

Оправдателна присъда за инцидента през 2010 г. поискаха адвокатите по време на днешното съдебно заседание в Софийския районен съд, съобщиха от съда.

Подсъдимите за инцидента са Виктор Златков, изпълнителен директор на Майчин дом, Николай Костевски от ръководството на болницата, Галин Стоянов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Красимир Паунов, собственик на фирмата, която е отговаряла за поддръжката на падналия асансьор.

6 нови дела срещу Майчин дом за пропадналия асансьор с бременни

6 нови дела срещу Майчин дом за пропадналия асансьор с бременни

Майките завеждат редица дела

Делото се точи вече осем години и е отлагано над 20 пъти.

Защитата обясни, че подсъдимите по делото са абсолютно невинни. Делото е изяснено изцяло и във всички му аспекти.

Подсъдимите нямат вина за настъпилото произшествие, защото с приетата от съда на 31 март 2017 г. експертиза не би могла да се направи еднозначен извод за причините за асансьорната авария. Експертизата не би могла да ангажира каквато и да било наказателна отговорност по обвиненията, за които са предадени на съд, констатираха адвокатите.

Припомняме, с решение от 1 декември 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) приключи едно от делата на т. нар. "асансьорни майки" - на Камелия Камбурова.

ВКС потвърди присъда срещу „Майчин дом“ по едно от делата с падналия асансьор

ВКС потвърди присъда срещу „Майчин дом“ по едно от делата с падналия асансьор

75 хил. лева обезщетение за Камелия Камбурова

Върховните съдии оставиха в сила решението на Софийския апелативен съд, което постановява на пострадалата Камелия Камбурова да бъдат изплатени 75 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди.

Това е първото от серията дела срещу СБАЛАГ "Майчин дом" с влязла в сила присъда.

Случаят е от 2 март 2010 г., когато в сградата на "Майчин дом" в София пропадна асансьор с 12 души, докато се движи от седмия към първия етаж. Сред пострадалите бяха 8 бременни жени, акушерка и мъж.

След инцидента бе назначена петорна експертиза. Първоначално за обвиняемите бе определена само глоба.

На 19 декември 2014 г. стана ясно, че пострадалата при падането на асансьор в "Майчин дом" Лидия Димитрова е осъдила болничното заведение за 90 000 лева.

През 2015 г. бяха образувани шест нови дела по случая.

Според текста на Наказателния кодекс днес обвиняемите са освободени от наказателна отговорност.

Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия:

а) (изм. - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо;

б) деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел;

в) причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.)

(3) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.)

(4) Съдът, който налага глобата по ал. 1, може да наложи и административно наказание лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност за срок до три години, ако лишаване от такова право е предвидено за съответното престъпление.

(5) Когато за извършеното престъпление е предвидено само глоба или глоба и друго по-леко наказание, административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба.

(6) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Когато са налице основанията по ал. 1 и деянието е извършено от непълнолетно лице, съдът го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание обществено порицание или възпитателна мярка. Съдът може да наложи и административно наказание лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност за срок до три години, ако лишаване от такова право е предвидено за съответното престъпление.

(7) (Нова - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., доп. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 26 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2016 г.) Алинеи 1 - 6 не се прилагат, ако причиненото увреждане е тежка телесна повреда или смърт, или деецът е бил в пияно състояние, както и при множество престъпления както и когато престъплението е извършено спрямо орган на власт при или по повод изпълнение на службата му.