Във Върховна касационна прокуратура (ВКП) са получени изисканите материали от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП във връзка с извършванa проверка по предоставената от Николай Бареков информация за евентуално извършени престъпления от 24 лица, съобщиха от държавното обвинение.

След анализ на всички получени материали е установено, че за 12 от общо 24 лица е подадена информация за извършвани действия в изпълнение на дадени указания от прокурори по повод проверки и наблюдавани досъдебни производства.

Относно 3 от всички 24 лица МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП са изпратили материали, касаещи същите лица, които ще бъдат изпратени на съответната прокуратура по компетентност.

Борисов и Горанов в списъка на Кирил Петков

Борисов и Горанов в списъка на Кирил Петков

Кирил Петков: Информацията от Гугъл е всъщност нисък праг на очаквания към прокуратурата

По отношение на 9 лица институциите не са предоставили каквито и да било данни за евентуално извършени от тях престъпления и нарушения. Въпреки това предоставените от Николай Бареков материали и сведения, касаещи лицата, ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури за проверки налице ли са данни за извършени престъпения.

Припомняме, че по списъка на премиера Кирил Петков ВПК събра данни от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП за 11 от посочените 19 лица, като в последствие изпрати на компетентните прокуратури събраната информация за двама души. След това от СГП обявиха, че за единия - Александър Манолев, предстои анализ на събраните материали и извършване на преценка за наличието на достатъчно доказателства за привличането му към наказателна отговорност. Специализираната прокуратура пък получи събраната от ВКП информация за Васил Божков, като съобщи, че преписката е предоставена на наблюдаващ прокурор, който да прецени за присъединяването на материалите към образувано до момента досъдебно производство по отношение на бизнесмена.