За 8 от посочените в списъка от премиера Кирил Петков МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП не разполагат с данни, свързани с описаното в публичното пространство.

За 2-ма от тези 8 лица не е предоставена каквато и да е информация за евентуално извършени престъпления от общ характер. Това е установила Върховна касационна прокуратурата, след като е направила анализ на данните, които са й предоставени от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП. От там са изпратени материали, включително r за това какви действия са предприемани по отношение на тези лица. Направена в ПРБ е и допълнителна справка за всички 19 лица за извършвани проверки по реда на чл. 145 от ЗСВ, приключени или водени досъдебни производства.

Кирил Петков влезе с 19 имена в прокуратурата

Кирил Петков влезе с 19 имена в прокуратурата

Не го намирам като натиск, а като излишен пиар

"По същество това означава, че до момента на изпращане на материалите органите на изпълнителната власт не са констатирали данни за извършени престъпления и/или нарушения, които да бъдат предоставени на прокуратурата с оглед осъществяване на конституционно установените й правомощия", заявяват от ВКП.

За останалите 11 от лицата има материали. В съобщението на прокуратурата не се посочва какви са тези материали.

Въпреки че няма никакви данни, медийните публикации, които Кирил Петков е предоставил, са изпратени към компетентните прокуратури, за да се извърши преценка на данните.

В съобщението на прокуратурата изрично се посочва единствено Николай Павлов, бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз". Днес материалите, заедно с журналистическите статии, са изпратени в Софийска градска прокуратура, а от ВКП припомнят, че той е разпитван вече в качеството си на свидетел по досъдебно производство.

Прокуратурата върна топката: Търси информация от МВР по списъка Петков

Прокуратурата върна топката: Търси информация от МВР по списъка Петков

Петков не бил представил други данни освен медийни публикации

От прокуратурата изрично напомнят, че съгласно конституционните разпоредби, разкриването на престъпления е от компетентността на изпълнителната власт, а основно задължение на прокуратурата е повдигането на обвинение, когато я била уведомена навреме, и поддържането му в съда.

"Евентуални действия или бездействия от компетентност на изпълнителната власт или други власти няма как да бъдат вменени на прокуратурата, която има други правомощия, конкретно регламентирани в Конституцията и законите на Република България."

Борисов и Горанов в списъка на Кирил Петков

Борисов и Горанов в списъка на Кирил Петков

Кирил Петков: Информацията от Гугъл е всъщност нисък праг на очаквания към прокуратурата