Условна присъда за бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов по делото "Суджукгейт". Това е окончателното решение на тричленката на Върховния касационен съд (ВКС). Живко Мартинов ще изтърпява наказание "лишаване от свобода" за срок от 2 г., чието изпълнение е отложено за срок от 4 г.

Делото е образувано по протест и по жалби на подсъдимия Живко Мартинов, защитниците му и частния обвинител и граждански ищец срещу решението на АСНС.

С присъда на Специализирания наказателен съд (СНС) подсъдимият е признат за виновен за заплахи за принуда към Антон П. от февруари до ноември 2011 г. да му предостави 1 тон суров суджук на стойност 8870 лв. Причинените щети на Антон П. са в размер на 7070 лв.

Запалиха коли на свидетели по "Суджукгейт" в Добрич

Запалиха коли на свидетели по "Суджукгейт" в Добрич

Две коли са изгорели напълно

На Мартинов е наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 2 г., чието изпълнение е отложено за срок от 4 г. Оправдан е за това да е принудил Антон П. да предостави 30 кг филе "Елена" на стойност 230,40 лв. и 30 кг телешка пастърма на стойност 407,40 лв., за това значителните имуществени вреди да са над сумата от 7070 лв. до размера от 36 047,80 лв., както и за това деянието да е осъществено от м. декември 2011 г. до м. февруари 2012 г. и да е извършено при условията на продължавано престъпление.

С въззивното решение на АСНС присъдата е изменена, като е отменена в оправдателната ѝ част относно това подсъдимият "да е принудил Антон П. да предостави 30 кг телешка пастърма на стойност 407,40 лв. и 30 кг филе "Елена" на стойност 230,40 лв.". В останалата част присъдата е потвърдена.

В жалбите си подсъдимият е искал да бъде оправдан. Върховните съдии припомнят, че оправдаването е възможно при първо редовно разглеждане на делото пред ВКС, но само, ако няма извършено престъпление. в случаите, когато приетата фактология от страна на съда по същество, чийто акт е предмет на ревизия, не консумира престъпен състав, но въпреки това подсъдимият е осъден. В случая, видно от съдържанието на атакуваното решение, е прието наличие на престъпно поведение.

В протеста и в жалбите кога явно, кога прикрити под формата на оплаквания за допуснати нарушения на процесуалните правила, са въздигнати откровени претенции за необоснованост.

Според чл. 348, ал. 1 от НПК необосноваността не е касационно основание. Учудващ за подсъдимия е подходът на въззивния съд да дава вяра на постоянно променящите се показания на Антон П. В този ред на мисли, без да се засяга съществото на самите показания, ВКС си позволява да уточни, че не може да се изисква от едно лице да бъде безпределно точно във възпроизвеждане на фактология, която е протекла преди около 8 години към момента на снемане на неговите показания пред първоинстанционния съд.

Отделен е въпросът, че самият Антон П. не е желаел навреме да се оплаче за осъществено спрямо него противоправно поведение пред съответните институции, страхувайки се от повлияването им от подсъдимия като местен виден функционер на определена политическа партия, за което говори свидетелят Х. В тази насока не бива да се пренебрегва и обстоятелството, че потърпевшият е приел заканите за пълно ликвидиране на бизнеса му като лесно изпълними, поради което и се е поддал безропотно на изнудването, гласи решението. 

Суджукгейт е детска приказка в сравнение с Хасково и Добрев, смята Йончева

Суджукгейт е детска приказка в сравнение с Хасково и Добрев, смята Йончева

Томислав Дончев определи ситуацията като "риалити" формат

Правото на защита на Мартинов не е нарушено, както той твърди, защото не само е бил запознат с конкретните параметри на законосъобразно допуснатото изменение на обвинението, не само е заявил, че го разбира, но и му е предоставена възможност да се подготви за него, ако желае. Съставът на ВКС се съгласява с позицията на АСНС, че Живко Мартинов не е осъден за престъпление, за което не е бил обвинен. Ясно е, че подсъдимият е предаден на съд за изнудване със съставомерен признак "за себе си", както и е разрешен въпросът. Според върховните съдии и най-простият прочит на диспозитива на обвинителния акт установява пълна яснота по съставомерните признаци на престъпното поведение на Мартинов и дава повод за извод, че описаните факти по вмененото му противоправно поведение в коментираната част са достатъчно разбираеми, за да се приеме, че става дума за искане от подсъдимия за безвъзмездно разпореждане на Антон П. спрямо инкриминираните тонове месо.

Адвокатът по Суджукгейт се надява прокуратурата да прояви разум

Адвокатът по Суджукгейт се надява прокуратурата да прояви разум

Делото ще се развива "дума срещу дума"

Съдилищата са разполагали с предложените им от държавното обвинение свидетели и са уважавали искания на страните за допускане на други такива, пише в решението на ВКС.

Съдът не носи отговорност за това, че не били разпитани всички работници от цеха, за да се установи, че Антон П. не говори истината. Разпитани са тези, за чието конкретно съществуване съдът е имал познание. Свидетелката Д. е съобщила, че "един тон суджук при квалифицирани и много добри пълначки може да се напълни най-много за два часа". Това, наред с информацията, дадена от останалите свидетели, е предпоставило заключението на решаващите съдилища за възможност да се произведе и предаде на подсъдимия количеството суджук, за което подсъдимият е осъден да е изнудвал частния обвинител.

Съдът има фактология за изнудването. В протеста на прокурора се оспорва определеното на подсъдимия наказание "лишаване от свобода" за срок от 2 г. Посоченото наказание е определено още в първоинстанционната присъда. 

Оставиха в ареста основния свидетел по "Суджукгейт"

Оставиха в ареста основния свидетел по "Суджукгейт"

Антон Проданов е обвинен в данъчни измами в особено големи размери

Магистратите отчитат, че е минало време от извършване на деянието до настоящия момент, както и че Мартинов е с чисто съдебно минало. Делото е образувано не по сигнал на пострадалия, заради създадената обстановка на страх на местно ниво в Добрич от подсъдимия, поради явните му благоприятни позиции сред управляващата тогава политическа партия (ГЕРБ).

Наред с казаното, съгласно дълготрайната практика на ЕСПЧ и на ВКС следва да се съобрази и поведението на ръководещите процеса органи, както и обемът и качеството на събирания доказателствен материал. В този аспект се установява, че проблеми се констатират най-вече в хода на съдебното производство, но поради трудността при събиране на доказателствата, голяма част от които самите страни, включително и прокуратурата, са поискали за набавяне в хода на съдебното следствие. Въпреки казаното, забавата на разрешаването на казуса е обективен факт. Затова върховните съдии намират, че наложеното наказание е законосъобразно индивидуализирано и правилно отмерено. Не се налага и отмяна на условното осъждане, са мотивите на ВКС.

Условна присъда по делото "Суджукгейт"

Условна присъда по делото "Суджукгейт"

За филето и телешката пастърма Живко Мартинов бе оправдан

Припомняме, че на 11 януари 2019 г. стана ясно, че специализирана прокуратура е повдигнала обвинение за изнудване срещу бившия народен представител от 44-то Народно събрание Живко Мартинов

На 29 януари Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Живко Мартинов, обвинен за изнудване на бизнесмен, с цел да набави за себе си облага от 4 тона суров суджук, 30 кг филе "Елена" и 30 кг телешка пастърма.

Делото, станало известно като "Суджукгейт", започна през юли 2017 г.