Със свое решение тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) окончателно оправда бившия районен съдия Николай Стефанов. ВКС остави в сила решението на Софийския апелативен съд (САС) за оправдателна присъда по делото срещу бившия съдия в Русенския районен съд за искане на подкуп.

Върховните съдии се съгласяват с въззивната присъда. С решението си ВКС окончателно оправдава Стефанов.

Припомняме, делото е образувано по касационен протест на Софийската апелативна прокуратура (САП) и жалба на частния обвинител срещу решението на САС да оправдае Стефанов. Прокуратурата обжалва, твърдейки, че има нарушения на материалния закон и съществени процесуални нарушения. Обвинителят поиска отмяна на присъдата на САС и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав.

ВКС върна на по-долна инстанция делото срещу подкупен русенски съдия

ВКС върна на по-долна инстанция делото срещу подкупен русенски съдия

Заради процесуални нарушения

Стефанов е признат за виновен на първа инстанция с решение на Софийския градски съд, тогава той получава наказание от 3 години затвор, отложено за срок от пет години и "глоба" в размер на 3000 лева и лишаване от правата да работи като магистрат и юрист за срок от три години.

Софийският градски съд го призна за виновен, че като съдия в Русенския районен съд е поискал 1000 лв. подкуп. Той поискал парите от защитника на обвиняемия Мартин Маринов - адвокат Свилен Стефанов, в периода 9-14 февруари 2015 година. В замяна на подкупа съдията щял да одобри споразумение за решаване на делото. Той е получил 500 лв. от адвоката и е одобрил споразумението, но бил задържан от ДАНС.

На втора инстанция САС оправдава Стефанов. Със свое решение ВКС отменя въззивна присъда от 18 октомври 2016 г., с която Стефанов е бил оправдан, и връща делото за ново разглеждане от друг състав на съда от стадия по допускане на доказателствата, поради допуснато абсолютно нарушение на процесуалните правила.

1000 лв. подкуп поискал русенският съдия Николай Стефанов от адвокат

1000 лв. подкуп поискал русенският съдия Николай Стефанов от адвокат

В съда в Русе честа практика било адвокати да се обаждат на съдии и да проучват предварително съдийското решение

Втората присъда на САС също е оправдателна.

Тричленният състав на ВКС намира протеста на прокуратурата за неоснователен.

Според върховните съдии в случая, инстанциите по същество са събрали възможния обем от доказателства. По тяхно мнение делото не страда от доказателствен дефицит, който да е попречил на апелативната инстанция да установи по надлежен ред фактите, подлежащи на доказване. Според ВКС Стефанов не е извършил престъплението, в което е обвинен. Той нито е поискал, нито е направил опит да получи дар, който не му се полага, в качеството му на длъжностно лице, за да извърши действия по служба.