Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда Винцислав Ангелов (Венци Чикагото) по делото за хулиганство и закана в убийство на лекар, съобщиха от съда.

На 17 април 2023 година Районният съд в Русе признава Ангелова за виновен за това, че на 17 януари 2022 година в с. Ново село, в условията на опасен рецидив, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като на публично място - в кабинет на общопрактикуващия лекар Ивайло И., викал и отправял към него обиди и заплахи, поради което му е наложено наказанието "лишаване от свобода" за 1 година и 6 месеца. Оправдан е за това деянието да се отличава с особена дързост.

Ангелов е признат за виновен и за закана в убийство и причиняване на лека телесна повреда на лекаря и му е наложено наказание "лишаване от свобода" за 1 година. Определено му е общо най-тежко наказание "лишаване от свобода" за 1 година и 6 месеца. Но Окръжният съд в Русе оправдава подсъдимия, като решението се протестира пред ВКС.

Осъдиха Венци Чикагото за побой над лекар

Осъдиха Венци Чикагото за побой над лекар

Той получи присъда "лишаване от свобода" от година и половина

Съдебният състав на ВКС приема протеста за неоснователен, след като е проведено допълнително съдебно следствие, в рамките на което са проверени вече събраните доказателства, като с най-голяма значимост сред тях съдът е счел новоизвършеното предявяване, оглед и техническо експертно изследване на видеозапис от 17 януари 2022 година.

От видеозаписите се заключва, че основното различие на Окръжния съд с изведените от първата инстанция доказателства се свежда до възприетия от Окръжния съд момент на отправяне на инкриминираните изрази от подсъдимия, а именно след първоначално нанесени му удари с юмрук от страна на сочения като пострадал Ивайло И. и последвали в отговор на това действия на подсъдимия. От съществено значение е и фактически установената липса на противоправно поведение на подсъдимия до посочения момент освен заснемането на Ивайло И. без негово разрешение. Изяснената и възприета от окръжния съд по делото фактология не може да се приеме за резултат от непълна или превратна оценка на събраните доказателства, поради което и касационната инстанция приема за неоснователни поддържаните доводи за наличието на допуснато нарушение на процесуалните правила в тази насока, посочват от съда. 

По отношение на доводите за нарушение на закона в мотивите на ВКС се отбелязва, че според обвинителната теза хулиганската проява на подсъдимия се свежда до викове, отправени обиди и заплахи. Поради това именно тези прояви на подсъдимия са подлежали на несъмнено изясняване от съда, а те са отправени по време и след физическото съприкосновение, започнало най-напред с действия на Ивайло И., което е оказало значение за последващата им правна оценка. 

"В обобщение и в отговор на доводите в протеста за недопустимото поведение и посегателство спрямо лекар, следва изрично да се отбележи, че действително поведението на подсъдимия е укоримо и неправомерно, но е недопустимо правната му оценка като закана с убийство, а също и като хулиганство в очертаната му от обвинението конкретна деятелност, установяваща се реализирана в рамките на приетата по делото фактология. Отделен е въпросът доколко е осъществено друго по-леконаказуемо престъпление, но същият не е поставен в протеста, а и обсъждането му е безпредметно при липсата на процесуално легитимирана по делото страна да поиска това, както правилно е отбелязал и въззивният съд", констатират още върховните съдии.

От БЛС искат незабавни действия от прокуратурата за агресия срещу лекар в Ново село, Русенско

От БЛС искат незабавни действия от прокуратурата за агресия срещу лекар в Ново село, Русенско

Припомнят телефон 02/ 9 07 07 07