Върховния касационен съд отказа да възобнови дело за убийство отпреди 10 години.

Делото е образувано по искане на прокуратурата във Велико Търново с мотива, че са разкрити обстоятелства, които не са били известни на съда и са от съществено значение за делото.

Става въпрос за убийство, извършено на 1 ноември 2010 г. в село Куцина. Тогава обвиняемият пребил съселянин до смърт заради заем.

През април 2013 г. обаче подсъдимият е признат за невинен и е изцяло оправдан.

С въззивната присъда от май 2013 г. обаче е отменена присъдата на първата инстанция и е постановена нова, с която подсъдимият е признат за виновен за убийство с особена жестокост, при което пострадалият се е намирал в безпомощно състояние. Наложено му е наказание "лишаване от свобода" за срок от 12 години.

В искането за възобновяване се изтъкват събрани сведения по преписка от 2018 г. на Окръжната прокуратура във Велико Търново, образувана по молба на лишения от свобода. Според подалия искането прокурор в съдебните актове не са обсъдени неизвестните за съда обстоятелства за връзка на фактическата съпруга на убития с английския гражданин Малкълм Райс и присъствието му на местопрестъплението около времето на извършване на убийството в село Куцина. Настоява се за възобновяване на производството и връщане на делото на досъдебното производство за разследване на версия за евентуална съпричастност на Малкълм Райс към извършване на престъплението.

Оневиниха мъж, пребил съселянин до смърт заради заем

Оневиниха мъж, пребил съселянин до смърт заради заем

Двамата се срещнали случайно

ВКС обаче приема искането за неоснователно. В мотивите на съдебния състав на ВКС се казва, че обстоятелството, че фактическата съпруга на пострадалия е била в интимна връзка с Малкълм Райс към момента на престъплението не е новооткрито. В хода на съдебното производство пред първоинстанционния съд сведения за това обстоятелство са събрани чрез свидетелските показания на родителите на подсъдимия, съдържат се и в неговите обяснения. Не е новооткрито и обстоятелството, че между Малкълм Райс и съпругата на пострадалия са били разменени СМС и проведени разговори по мобилен телефон.

"Недопустимо е по реда на възобновяването да се преразглежда делото единствено и само с цел да се извърши нов анализ на доказателствата, след като сочените като нови доказателства са били налични към момента на произнасяне на инстанционните съдилища", категорични са върховните съдии.

Пиянска свада заради пари завърши с убийство

Пиянска свада заради пари завърши с убийство

54-годишният Й.Й. е бил убит от 32 - годишен мъж

Според обстоятелствената част на обвинителния акт и приетата от първостепенния съд обстановка смъртта на пострадалия е била причинена след 21.30 ч., което изключва възможна съпричастност на Малкълм Райс към осъществяване на престъплението.

ВКС посочва, че направеното и впоследствие отречено признание от Малкълм Райс в рамките на прокурорската проверка е единственото ново обстоятелство, което не е от естество да опровергае или внесе съмнение в приетите за установени факти относно авторството на престъплението

"Доводите на защитата на осъдения относно това на кои от взаимно противоречащите обяснения на Райс следва да се даде вяра няма как да бъдат обсъдени в настоящото производство, доколкото се касае до обяснения при прокурорска проверка, които не могат да бъдат съпоставяни с доказателства, събрани и обсъдени в рамките на наказателен процес", подчертават върховните съдии.