Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на Софийския апелативен съд (САС) по в.н.о.х.д. № 481/2020 г. и върна делото срещу Николай Й., Васил Г., Александър А. и Стоян С. за убийство по расистки подбуди през 2012 г. пред клуб на "Евророма" в гр. Сандански за ново разглеждане. Това съобщиха от пресцентъра на ВКС.

За втори път ВКС връща делото за преразглеждане.

Настоящото касационно производство е образувано по протест срещу решението на САС, с което отново е потвърдена оправдателната присъда от 12.12.2016 г. на Окръжен съд - Благоевград. Обвиняемите са признати за невиновни в това, че на 16.04.2012 г. в гр. Сандански, в съучастие като съизвършители, са направили опит за убийство на Анастаси М.

Над 7 хил. души в подкрепа на задържаните за взрива в Сандански

Над 7 хил. души в подкрепа на задържаните за взрива в Сандански

Групата „Националистите от Сандански са невинни - освободете ги!"

Николай Й., Васил Г., Александър А. и Стоян С. са признати за невиновни в това, че на 29.06.2012 г. в гр. Сандански пред клуб на "Евророма", са причинили взрив, който е отнел живота на Малин И.

Според тричленният състав на ВКС е допуснато нарушение на процесуалните правила при постановяването на въззивното решение.

В мотивите си върховните съдии се казва, че решението на въззивния съд следва да се отмени изцяло по отношение и на двете обвинения, с оглед инкриминираната връзка между двете деяния, обективирана с доводи за идентичност на трима от извършителите, вид на използваното взривно устройство и подбудите за извършване на деянията. Тези въпроси не са получили отговор във въззивното решение, и в тях липсва коментар на обвинителната теза.

При новото разглеждане на делото следва да се отстранят допуснатите съществени нарушения на процесуалните правила, като се извърши комплексен и пълен доказателствен анализ на цялостната доказателствена съвкупност, включващ оценка на отделните групи доказателства за процесуалната им стойност и вътрешна устойчивост, както и посредством съпоставка едни с други, чрез който да се обективира волята на съда по правно значимите факти и тяхната оценка по правото.

Погребват загиналия пред клуба на "Евророма"

Погребват загиналия пред клуба на "Евророма"

Стотина души изпратиха Малин Илиев