Върховният касационен съд върна на Апелативния съд в София за ново разглеждане делото срещу Фарук Бекташ, който причини смъртта на двама мотористи, а след това избяга.

Върховните магистрати отмениха решението на САС от 19 февруари тази година.

Делото е образувано по жалба на защитника на Фарук Бекташ срещу решението на САС, което потвърждава присъдата на Софийския окръжен съд за 10 години затвор отнемане на шофьорската книжка за 12 г., както и заплащане на по 400 000 лв. обезщетения за неимуществени вреди на Г. К. и В. К.

Тричленният състав на ВКС е приел жалбата на адвоката на осъдения за основателна.

10 години затвор за Фарук Бекташ, който уби мотористи и избяга

10 години затвор за Фарук Бекташ, който уби мотористи и избяга

Присъдата на турския гражданин е задочна, той продължава да се издирва

"САС не е имал основание да бъде безкритичен към дейността на първата инстанция относно справедливостта на наказанието, като е бил длъжен да вземе отношение по редицата обстоятелства, ценени от СОС като отегчаващи отговорността на дееца - навлизане в насрещната лента, напускане на платното за движение и безконтролно движение в крайпътна територия, източник на значителна опасност, укриването на подсъдимия след повдигане на обвинение на досъдебното производство, невъзможността да бъде открит по линия на международното сътрудничество" , посочва се в решението на ВКС.

Според тричленният състав на ВКС в мотивите на решението на Апелативния съд в София липсват отговори на поставените възражения от страна на защитата на подсъдимия.

Въззивният съд е бил длъжен да извърши собствена преценка на обстоятелствата за определяне наказанието на подсъдимия и ясно да аргументира изводите си за значително по-висока степен на обществена опасност на деянието.

Върховните съдии настояват при новото разглеждане на делото допуснатите нарушения да бъдат отстранени.

Фарук Бекташ получи обвинение за двойно убийство по непредпазливост

Фарук Бекташ получи обвинение за двойно убийство по непредпазливост

Предстои СГС да разгледа делото срещу турчина, който избяга от отговорност