Влезе в сила наказанието на втория помощник-капитан на кораба "VERA SU", заседнал край Камен бряг през септември 2021 година. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

Той беше признат за виновен и осъден с "лишаване от свобода" за срок от 2 години, изтърпяването на които се отлага с 4 години изпитателен срок.

Според Обвинението като помощник-капитан, мъжът е нарушил правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, допуснал да заседне кораб край бреговете на Р. България. Оттам смятат, че деянието е извършено по непредпазливост. То обаче е довело до имуществени щети в голям размер, възлизащи на 6 680 734, 85 лева.

Заспалият на вахта капитан на Vera Su се отърва с условна присъда

Заспалият на вахта капитан на Vera Su се отърва с условна присъда

Делото бе гледано в отсъствието на обвиняемия

Припомняме, че на 20 септември 2021 г. в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и к.к. "Русалка", корабът "VERA SU", плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местност "Яйлата". В хода на разследването на случая било установено, че в 00:00 часа на 20 септември 2021 г. капитанът на кораба предал носенето на навигационна вахта на втория помощник-капитан К.А. Обвиняемият бил сам на вахта на мостика, изпълнявал рутинните си задължения, като следвал курса, по който трябвало да се движи кораба и на всеки половин час отбелязвал върху навигационната карта позицията на кораба.

В 03:25 часа корабно време К.А. направил поредното отбелязване, корабът останал на курса си и се движел със скорост около 7,5 възела. Малко след това обвиняемият, бидейки на вахта на мостика, се унесъл и заспал. В 04:15 часа "VERA SU" заседнал в акваторията на Черно море в скали близо до брега на с. Камен бряг. При засядането на кораба, вахтеният помощник-капитан се събудил от раздрусване на кораба, веднага спрял мотора на мостика и се отправил към каютите на другата част от екипажа, за да ги уведоми за случилото се. Впоследствие екипажът е бил евакуиран

Другият подсъдим по случая - капитанът на товарния кораб "VERA SU" Х.Е., вече беше осъден и получи наказание "лишаване от свобода" за срок от три години, изтърпяването на което бе отложено за срок от пет години.

Присъдата на Окръжен съд - Добрич е влязла в сила след изтичане на законоустановения срок за обжалване или протест.

Капитанът на Vera Su и помощникът му обжалват ареста си

Капитанът на Vera Su и помощникът му обжалват ареста си

Асоциацията на капитаните в България иска двамата да бъдат пуснати под домашен арест