Заместник-главният прокурор Мария Павлова внесе предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да бъде образувано дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на административния ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Предложението е изготвено въз основа на доклад след ревизия на работата по организацията, ръководството и контрола на дейността на СРП в периода 01.01.2022 г. - 31.07.2023 г., назначена от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов на 7 август 2023 г.

Екип от прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП) е извършил 58 проверки на прокурори от СРП. Констатирани са данни за неритмичност и/или неупражнен ефективен надзор над наблюдаващите прокурори. По част от досъдебните производства са установени дисциплинарни нарушения и нарушения на организацията на работата. Оказва се, че само в два от случаите Невена Зартова е упражнила правомощията си за ангажиране на дисциплинарна отговорност на подчинените й заради пропуски в работата.

В предложението до ВСС се посочва, че липсата на адекватна реакция в тези случаи от страна на Зартова засилва недоволството на гражданите и се отразява негативно върху престижа на съдебната власт. Един от примерите за липса на организация и ефективен контрол е досъдебно производство срещу обвиняемия Ч.Бояджиев от софийското село Лозен, водено за причиняване на смърт по непредпазливост на млада жена през април 2022 г. Проверката бе образувана, след като Ч.Бояджиев бе привлечен като обвиняем за две убийства, извършени в началото на август 2023 г.

Разследващите с категорични доказателства кой стои зад двойното убийство
Обновена

Разследващите с категорични доказателства кой стои зад двойното убийство

Обвиняемият направил пълни самопризнания

При инспекцията е констатирана още липса на мотивираност при разпределението на преписки и досъдебни производства, отклонение от правилата за разпределение на принципа на случайния подбор и неравномерна натовареност на прокурорите от отдел "Специализиран" в сравнение с други отдели в СРП.

Проверени са и досъдебните производства, по които прокурор Зартова е осъществявала ръководство и надзор. Заключението е, че разследванията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало бездействие, постановления за удължаване на законоустановения срок от упълномощени от нея заместник-районни прокурори в СРП, което се явява в противоречие със закона. В резултат на това част от разследванията не са приключили в разумен срок. Констатирана е и липса на ефективен контрол по отношение на спрените досъдебни производства.

Шефката на СРП не знае на какво законово основание Сарафов й иска оставката

Шефката на СРП не знае на какво законово основание Сарафов й иска оставката

Нямала право да нарежда на наблюдаващ прокурор, за да не му оказва натиск